Aangezien ik het toch al had uitgetypt voor een paar forumgenoten, kan ik 'm net zo goed ook hier droppen.
Recept voor veganistische enchiladas:
Tex-Mexkruiden:
2 delen uienpoeder
3 delen cayennepeper
4 delen paprikapoeder
2 delen komijnzaad, gemalen
1 deel kaneelpoeder
2 delen majoraan (marjolein), gedroogd
3 delen uienstukjes, gedroogd (kun je evt weglaten)
1 deel zwarte peper, grof gemalen
Als je geen zin hebt om deze kruidenmix te maken, de
picadillo kruidenmix van Euroma is ook heel geschikt voor dit gerecht)
Enchiladas:
Olijfolie
2 uien, in halve ringen
2 rode paprika's, in blokjes
500 gram gare bonen (zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, zelf gebruik ik altijd twee potjes bonenmix van Hak)
Klein blikje mais
50 gram rozijnen, geweld in warm water (vind ik zelf niet zoveel toevoegen, laat ik weg)
40 gram pijnboompitten
100 gram gekookte rijst
1 eetlepel cacaopoeder (ben ik geen fan van, het maakt het gerecht wat zwaarder)
2 eetlepels Tex-Mex kruidenmix
Vers korianderblad, grof gehakt (of niet, als je er niet van houdt)
Tortilla's
Tomatensalsa (zie onderaan)
Verhit de olie en bak de ui en paprika 5 minuten.
Voeg de bonen, mais, rozijnen, pijnboompitten, rijst, cacao en Tex-Mexkruiden toe en bak alles nog 3 tot 4 minuten.
Schep er zoveel tomatensalsa door dat het net lekker smeuïg is.
Vul de tortilla's met het bonenmengsel, bestrooi met koriander en rol ze op.
Geef de rest van de tomatensalsa er apart bij.
Tomatensalsa:
Bak 1 gesnipperde uit en 1 groene paprika zacht in olie. Voeg 1/4 theelepel chilipoeder, 1/3 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel Tex-Mexkruiden, 2 theelepels rietsuiker en 500 gram tomatenblokjes toe en laat 2 minuten zacht doorkoken.
Mijn ervaring is dat deze hoeveelheid tomatensalsa er volledig doorheen gaat om het smeuïg te maken, dus tegenwoordig maak ik het niet meer apart, maar gooi ik de ingrediënten gewoon al samen met de rest in de pan.
Als je er wel losse salsa bij wil hebben, zou ik een extra blik tomatenblokjes en wat extra kruiden gebruiken.
Dikke tip: besmeer de tortilla's met aioli voor je ze vult. De combinatie is perfect, alleen is het dan niet meer veganistisch.
Variaties:
-Hoeft het niet vegan, maak dan eens gegratineerde Tex-Mex enchilada's.
Leg de gevulde tortilla's in een ovenschaal, schep er salsa en crême fraiche op, bestrooi met kaas en laat de kaas smelten onder de ovengrill.
-Serveer de bonenvulling ook eens in een kom als Chili Sin Carne, bijvoorbeeld met guacamole.
Eet smakelijk!