Kookkunsten / recepten

En ligt jouw voorkeur dan bij de scharrellinzen? Of vind jij de vier sterren vrije uitlooplinzen dan lekkerder?
Moeilijke keuze steeds. Want je wilt toch dat de linzen een mooi leven hebben gehad en dat ze zonder pijn en of stress worden geoogst.
Het liefst heb ik ploflinzen. Die hebben een rijk en goed gevuld leven gehad.
 
Ik las in het Politiek topic iets over minder vlees eten, bedacht me, potverdomme, ik heb twee heerlijke vegatarische gerechten ontdenkt! Dus ja, dat moet even gedeeld worden.

P.S. Als je een maat hebt met allergie voor noten, dan is dit geen aanrader. Maar goed, let's get into it!

Mijn vleesvervanger, jaja, geloof het of niet, zijn cashewnoten! Ik heb zelf paste pesto gemaakt. Dit deed ik meestal met zowel kip als cashewnoten, totdat ik de kip een keer optioneel heb gemaakt. Het resultaat? Zonder kip was wat minder lekker, maar kijkend naar hoeveel het bespaart op de portomonee, en het feit dat het vegatarisch was, dubbel en dwars waard! Ingrediëten? Spinazie, pesto potje, cashewnoten, thierrytomaat, creme fraîche en pasta (duh).

Dinsdag was het volgende recept naar voren gekomen: lasagne met cashewnoten. U zal zich waarschijnlijk afvragen: welke idioot verzint het? Nou ja, ik had nog 1kg cashewnoten maar was de gehakt vergeten. En om nou voor de 5e keer die dag naar de supermarkt te fietsen... Dus ik probeerde maar gewoon cashew. Lekker fijnstampen, verder de standaard ingrediënten van een AH lasagne. Resultaat? Vult rete goed, lasagne overstroomt niet zo vlug in de oven, smaakt naar soort van pindakaas (yummy!), al ontbreekt die vettige gehaktsmaak wel een beetje. Ach goed, ook hier geldt dat met de kosten en het milieu in het achterhoofd ik het het uiteindelijk wel waard vond.

Die twee gerechten samen zijn toch weer 2x per week (bijna) vegatarisch avondmaal. Beetje zonde van de kaas en melk waardoor je alsnog niet zonder vee kan, maar goed. Ik hoop het lijstje langzaam uit te breiden naar 3 of 4 leuke vegatarische gerechten, maar hiermee kan ik toch al een mooi begin maken met het consuminderen van vlees en een start maken aan een biologisch(er) leven. Lasagne en pasta pesto uit eigen achtertuin... Zou dat toch wel dik vinden :love:
 
Ik las in het Politiek topic iets over minder vlees eten, bedacht me, potverdomme, ik heb twee heerlijke vegatarische gerechten ontdenkt! Dus ja, dat moet even gedeeld worden.

P.S. Als je een maat hebt met allergie voor noten, dan is dit geen aanrader. Maar goed, let's get into it!

Mijn vleesvervanger, jaja, geloof het of niet, zijn cashewnoten! Ik heb zelf paste pesto gemaakt. Dit deed ik meestal met zowel kip als cashewnoten, totdat ik de kip een keer optioneel heb gemaakt. Het resultaat? Zonder kip was wat minder lekker, maar kijkend naar hoeveel het bespaart op de portomonee, en het feit dat het vegatarisch was, dubbel en dwars waard! Ingrediëten? Spinazie, pesto potje, cashewnoten, thierrytomaat, creme fraîche en pasta (duh).

Dinsdag was het volgende recept naar voren gekomen: lasagne met cashewnoten. U zal zich waarschijnlijk afvragen: welke idioot verzint het? Nou ja, ik had nog 1kg cashewnoten maar was de gehakt vergeten. En om nou voor de 5e keer die dag naar de supermarkt te fietsen... Dus ik probeerde maar gewoon cashew. Lekker fijnstampen, verder de standaard ingrediënten van een AH lasagne. Resultaat? Vult rete goed, lasagne overstroomt niet zo vlug in de oven, smaakt naar soort van pindakaas (yummy!), al ontbreekt die vettige gehaktsmaak wel een beetje. Ach goed, ook hier geldt dat met de kosten en het milieu in het achterhoofd ik het het uiteindelijk wel waard vond.

Die twee gerechten samen zijn toch weer 2x per week (bijna) vegatarisch avondmaal. Beetje zonde van de kaas en melk waardoor je alsnog niet zonder vee kan, maar goed. Ik hoop het lijstje langzaam uit te breiden naar 3 of 4 leuke vegatarische gerechten, maar hiermee kan ik toch al een mooi begin maken met het consuminderen van vlees en een start maken aan een biologisch(er) leven. Lasagne en pasta pesto uit eigen achtertuin... Zou dat toch wel dik vinden :love:

Goed bezig!! (Y)

Ben wel benieuwd wat Baudetje van die thierrytomaten vindt :maniac:
 
Aangezien ik het toch al had uitgetypt voor een paar forumgenoten, kan ik 'm net zo goed ook hier droppen.

Recept voor veganistische enchiladas:

Tex-Mexkruiden:

2 delen uienpoeder
3 delen cayennepeper
4 delen paprikapoeder
2 delen komijnzaad, gemalen
1 deel kaneelpoeder
2 delen majoraan (marjolein), gedroogd
3 delen uienstukjes, gedroogd (kun je evt weglaten)
1 deel zwarte peper, grof gemalen

Als je geen zin hebt om deze kruidenmix te maken, de picadillo kruidenmix van Euroma is ook heel geschikt voor dit gerecht)

Enchiladas:
Olijfolie
2 uien, in halve ringen
2 rode paprika's, in blokjes
500 gram gare bonen (zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, zelf gebruik ik altijd twee potjes bonenmix van Hak)
Klein blikje mais
50 gram rozijnen, geweld in warm water (vind ik zelf niet zoveel toevoegen, laat ik weg)
40 gram pijnboompitten
100 gram gekookte rijst
1 eetlepel cacaopoeder (ben ik geen fan van, het maakt het gerecht wat zwaarder)
2 eetlepels Tex-Mex kruidenmix
Vers korianderblad, grof gehakt (of niet, als je er niet van houdt)
Tortilla's
Tomatensalsa (zie onderaan)

Verhit de olie en bak de ui en paprika 5 minuten.
Voeg de bonen, mais, rozijnen, pijnboompitten, rijst, cacao en Tex-Mexkruiden toe en bak alles nog 3 tot 4 minuten.
Schep er zoveel tomatensalsa door dat het net lekker smeuïg is.
Vul de tortilla's met het bonenmengsel, bestrooi met koriander en rol ze op.
Geef de rest van de tomatensalsa er apart bij.

Tomatensalsa:
Bak 1 gesnipperde uit en 1 groene paprika zacht in olie. Voeg 1/4 theelepel chilipoeder, 1/3 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel Tex-Mexkruiden, 2 theelepels rietsuiker en 500 gram tomatenblokjes toe en laat 2 minuten zacht doorkoken.

Mijn ervaring is dat deze hoeveelheid tomatensalsa er volledig doorheen gaat om het smeuïg te maken, dus tegenwoordig maak ik het niet meer apart, maar gooi ik de ingrediënten gewoon al samen met de rest in de pan.
Als je er wel losse salsa bij wil hebben, zou ik een extra blik tomatenblokjes en wat extra kruiden gebruiken.

Dikke tip: besmeer de tortilla's met aioli voor je ze vult. De combinatie is perfect, alleen is het dan niet meer veganistisch.

Variaties:
-Hoeft het niet vegan, maak dan eens gegratineerde Tex-Mex enchilada's.
Leg de gevulde tortilla's in een ovenschaal, schep er salsa en crême fraiche op, bestrooi met kaas en laat de kaas smelten onder de ovengrill.

-Serveer de bonenvulling ook eens in een kom als Chili Sin Carne, bijvoorbeeld met guacamole.

Eet smakelijk!
 
Aangezien ik het toch al had uitgetypt voor een paar forumgenoten, kan ik 'm net zo goed ook hier droppen.

Recept voor veganistische enchiladas:

Tex-Mexkruiden:

2 delen uienpoeder
3 delen cayennepeper
4 delen paprikapoeder
2 delen komijnzaad, gemalen
1 deel kaneelpoeder
2 delen majoraan (marjolein), gedroogd
3 delen uienstukjes, gedroogd (kun je evt weglaten)
1 deel zwarte peper, grof gemalen

Als je geen zin hebt om deze kruidenmix te maken, de picadillo kruidenmix van Euroma is ook heel geschikt voor dit gerecht)

Enchiladas:
Olijfolie
2 uien, in halve ringen
2 rode paprika's, in blokjes
500 gram gare bonen (zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen, zelf gebruik ik altijd twee potjes bonenmix van Hak)
Klein blikje mais
50 gram rozijnen, geweld in warm water (vind ik zelf niet zoveel toevoegen, laat ik weg)
40 gram pijnboompitten
100 gram gekookte rijst
1 eetlepel cacaopoeder (ben ik geen fan van, het maakt het gerecht wat zwaarder)
2 eetlepels Tex-Mex kruidenmix
Vers korianderblad, grof gehakt (of niet, als je er niet van houdt)
Tortilla's
Tomatensalsa (zie onderaan)

Verhit de olie en bak de ui en paprika 5 minuten.
Voeg de bonen, mais, rozijnen, pijnboompitten, rijst, cacao en Tex-Mexkruiden toe en bak alles nog 3 tot 4 minuten.
Schep er zoveel tomatensalsa door dat het net lekker smeuïg is.
Vul de tortilla's met het bonenmengsel, bestrooi met koriander en rol ze op.
Geef de rest van de tomatensalsa er apart bij.

Tomatensalsa:
Bak 1 gesnipperde uit en 1 groene paprika zacht in olie. Voeg 1/4 theelepel chilipoeder, 1/3 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel korianderpoeder, 1/2 theelepel Tex-Mexkruiden, 2 theelepels rietsuiker en 500 gram tomatenblokjes toe en laat 2 minuten zacht doorkoken.

Mijn ervaring is dat deze hoeveelheid tomatensalsa er volledig doorheen gaat om het smeuïg te maken, dus tegenwoordig maak ik het niet meer apart, maar gooi ik de ingrediënten gewoon al samen met de rest in de pan.
Als je er wel losse salsa bij wil hebben, zou ik een extra blik tomatenblokjes en wat extra kruiden gebruiken.

Dikke tip: besmeer de tortilla's met aioli voor je ze vult. De combinatie is perfect, alleen is het dan niet meer veganistisch.

Variaties:
-Hoeft het niet vegan, maak dan eens gegratineerde Tex-Mex enchilada's.
Leg de gevulde tortilla's in een ovenschaal, schep er salsa en crême fraiche op, bestrooi met kaas en laat de kaas smelten onder de ovengrill.

-Serveer de bonenvulling ook eens in een kom als Chili Sin Carne, bijvoorbeeld met guacamole.

Eet smakelijk!
Zeg, zit jij nu gvd in achterkamertjes deze van nationaal belang zijnde recepten te delen alvorens wij deze waardevolle inzage kunnen krijgen? Ik eis volledige transparantie voor het volk, voorzitter!!! Voorzitter, dit is onacceptabel. Het sociale contract met het volk staat officieel in de fik. Voorzitter, ik herhaal: dit is onacceptabel.
 
Zeg, zit jij nu gvd in achterkamertjes deze van nationaal belang zijnde recepten te delen alvorens wij deze waardevolle inzage kunnen krijgen? Ik eis volledige transparantie voor het volk, voorzitter!!! Voorzitter, dit is onacceptabel. Het sociale contract met het volk staat officieel in de fik. Voorzitter, ik herhaal: dit is onacceptabel.
Ik heb het nieuws vandaag totáál niet gevolgd, maar het zal vast grappig zijn.

:ROFL:
 
Zeg, zit jij nu gvd in achterkamertjes deze van nationaal belang zijnde recepten te delen alvorens wij deze waardevolle inzage kunnen krijgen? Ik eis volledige transparantie voor het volk, voorzitter!!! Voorzitter, dit is onacceptabel. Het sociale contract met het volk staat officieel in de fik. Voorzitter, ik herhaal: dit is onacceptabel.
Voorzitter, eeuwenlang hebben wij gevochten voor de democratisering van het vlees eten. Nu wil de afgevaardigde HuilieHuilieNummer8 dit moeizaam verworven recht met een handomdraai de nek omdraaien. Onverteerbaar! Gelijk de Uil van Minerva zo ook de Kip, het Rund en het Varken. Het gaat hier om onze vrijheden. Laat onze dappere verzetshelden niet voor niets gestorven zijn. Verdedig de vrijheid!
 
Ik las in het Politiek topic iets over minder vlees eten, bedacht me, potverdomme, ik heb twee heerlijke vegatarische gerechten ontdenkt! Dus ja, dat moet even gedeeld worden.

P.S. Als je een maat hebt met allergie voor noten, dan is dit geen aanrader. Maar goed, let's get into it!

Mijn vleesvervanger, jaja, geloof het of niet, zijn cashewnoten! Ik heb zelf paste pesto gemaakt. Dit deed ik meestal met zowel kip als cashewnoten, totdat ik de kip een keer optioneel heb gemaakt. Het resultaat? Zonder kip was wat minder lekker, maar kijkend naar hoeveel het bespaart op de portomonee, en het feit dat het vegatarisch was, dubbel en dwars waard! Ingrediëten? Spinazie, pesto potje, cashewnoten, thierrytomaat, creme fraîche en pasta (duh).

Dinsdag was het volgende recept naar voren gekomen: lasagne met cashewnoten. U zal zich waarschijnlijk afvragen: welke idioot verzint het? Nou ja, ik had nog 1kg cashewnoten maar was de gehakt vergeten. En om nou voor de 5e keer die dag naar de supermarkt te fietsen... Dus ik probeerde maar gewoon cashew. Lekker fijnstampen, verder de standaard ingrediënten van een AH lasagne. Resultaat? Vult rete goed, lasagne overstroomt niet zo vlug in de oven, smaakt naar soort van pindakaas (yummy!), al ontbreekt die vettige gehaktsmaak wel een beetje. Ach goed, ook hier geldt dat met de kosten en het milieu in het achterhoofd ik het het uiteindelijk wel waard vond.

Die twee gerechten samen zijn toch weer 2x per week (bijna) vegatarisch avondmaal. Beetje zonde van de kaas en melk waardoor je alsnog niet zonder vee kan, maar goed. Ik hoop het lijstje langzaam uit te breiden naar 3 of 4 leuke vegatarische gerechten, maar hiermee kan ik toch al een mooi begin maken met het consuminderen van vlees en een start maken aan een biologisch(er) leven. Lasagne en pasta pesto uit eigen achtertuin... Zou dat toch wel dik vinden :love:
Pindakaas :braak:
 
Sinds een paar weken aan de slag gegaan met zelf pizza's maken. Geweldig om te doen en helemaal niet zo moeilijk! Allerlekkerste om alles helemaal zelf te maken met de juiste ingrediënten.

Een aanrader voor iedereen die van pizza houdt. Hoewel het natuurlijk het beste is om een echte houtoven te hebben, kan het ook prima in de hetelucht oven thuis.
 
Sinds een paar weken aan de slag gegaan met zelf pizza's maken. Geweldig om te doen en helemaal niet zo moeilijk! Allerlekkerste om alles helemaal zelf te maken met de juiste ingrediënten.

Een aanrader voor iedereen die van pizza houdt. Hoewel het natuurlijk het beste is om een echte houtoven te hebben, kan het ook prima in de hetelucht oven thuis.
Lekker hè. Doen we hier ook al jaren. Veel lekkerder dan van de pizzeria.
 
Dikke gratis tip: aan het einde voor de pizza de oven ingaat fijngesneden stukjes knoflook als topping eroverheen kruimelen. 👌
 
Haha, niet eens. Wel hele speciale aluminium plates met gaatjes erin voor in de oven. 😉
Die pizza ovens zijn aanstekelijk, heb ik gemerkt. Eerst was er 1 collega die zo'n ding had, maar inmiddels meer dan de helft. En ook binnen vriendengroep / familie beginnen er steeds meer te komen.
Dikke gratis tip: aan het einde voor de pizza de oven ingaat fijngesneden stukjes knoflook als topping eroverheen kruimelen. 👌
Knoflook :love:
 
Terug
Bovenaan Onderaan