Even dit topic een nieuw aubergine leven inblazen. Sorry voor je kids
Der Jaufe
Vandaag: gevulde aubergines geserveerd met rijst naar keuze of met Turks brood of gewoon met aardappels.
Ingrediënten:
- Iraniërs hebben een grote maag dus haal ik 3 grote aubergines voor 2 personen.
- Walnoten: 150 gram grof gemalen
- rozijnen: een handje
- 1 grote ui, gesnipperd
- 5 teentjes knoflook, gesnipperd
- Champignons: 500 gram, in stukjes
- 1 bos peterselie, 1 bos koriander en een kwart bos van munt, gehakt
- Tomaten saus: ik maak 4 tomaten in stukjes en gooi het in de blender
- Tomatenpuree: 3 eetlepels
- Tamarindensaus: 2 eetlepel verkrijgbaar bij AH
- Zout, peper ( of geen), een theelepel kaneel, kurkuma en paprikapoeder.
Bereidingswijze:
- De aubergines ( geschild!): zet met een mes een sneetje aan één kant van elke aubergine, maar wel zo dat niet helemaal tot aan de onderkant door loopt, zeg maar een driekwart snee. Bestrooi het met zout en leg ze een halfuur in een grote schaal met koud water.
- haal ze na een halfuur uit het zoutwater en droog ze af met keukenpapier.
- zet een koekenpan op het fornuis en vul het rijk in met olijfolie. De aubergines in hete olie aan alle kanten goed braden. Haal de aubergines uit de pan en zet ze op keukenpapier. Zet deze pan met de rest van de olie nog apart voor straks ( voor de saus).
- de gesnipperde uien bakken tot het goudbruin wordt. Voeg hier knoflook aan toe en roer het geheel nog 1 minuut.
- Voeg hierna de grof gemalen walnoten toe aan het geheel en na 1 minuut roeren, voeg zout en de kruiden toe. Voeg de bladgroenten toe en roer het geheel 2 minuten op een laag vuur. Voeg hierna rozijnen toe en roer het nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur en zet apart.
- vul de aubergines met deze vulling rijk in.
- De saus: de pan waarin je de aubergines hebt gebakken op het vuur, voeg wat olie toe. Bak hierin op een laag vuur eerst voor 2 minuten de tomatenpuree. Voeg hierna de tomaten saus toe. Wat peper en zou toevoegen en 3 minuten op een niet al te hoog vuur roeren. Voeg hierna de tamarinde saus toe en roer het nog 1 minuut.
- leg de gevulde aubergines in een koekenpan. Gooi de saus er over heen en laat het geheel nog 15 minuten op een eerste hoog en later laag vuur nog een beetje koken. ( deksel op de pan houden).
Klinkt allemaal te veel werk maar dit is in 40 minuten klaar. Eet smakelijk!