Gooi er een muntje in, dan ben ik los
Vaak gaan politieke discussies over verschillende onderwerpen; Klimaat vs Energie, Luchtkwaliteit vs Opwarming van de aarde, CO2 uitstoot vs Watergebruik etc. Deze dingen hebben natuurlijk allemaal wel correlaties (tip:
Phillip Cocu heeft een mooie site in de Chat gezet), maar zijn niet hetzelfde probleem en hebben zodoende ook niet dezelfde oplossing.
De voedselindustrie bijvoorbeeld. We weten inmiddels dat vlees erg belastend is, maar wat betekent 'belastend'? Als je een kilo van het ene eindproduct vergelijkt met andere, waar kijk je dan naar? CO2 uitstoot, watergebruik of de hoeveelheid land dat het kost? Of kijk je naar de hoeveelheid verzuring die in de grond optreedt door kunstmest e.d. Als we bijvoorbeeld verschillende producten gaan vergelijken alleen op hoeveelheid CO2 uitstoot, dan kan vlees nog wel meevallen.
Een voorbeeld: Rund stoot by far het meeste CO2 uit per kilo vlees, maar kip valt hartstikke mee (side note: Ik heb hiervan niet de absolute getallen, maar wel de verhoudingen. Dat is ook eigenlijk nuttiger, want niemand weet hoeveel een gigaton CO2 is). Een kilo kip stoot ongeveer evenveel CO2 uit als een kilo tomaat, bijvoorbeeld. De kassen staan immers volle bak te verwarmen en daar gaat een hoop gas in. Sterker nog, ook in de zomer, wanneer er geen extra warmte nodig is, wordt er gas bijgestookt. Puur voor de CO2, wat immers een bouwsteen in voor planten. Tomaten - en veel andere kasgroenten - stoten in Nederland dus flink wat CO2 uit. Laat staan zongedroogde tomaten, die zijn echt verschrikkelijk. Eerst groei je tomaten in een kas, dan droog je ze uit met extra warmte om ze vervolgens te verpakken in plantaardige olie, een van de meest kostbare natuurlijke producten. Die olie flikker je vervolgens weg (kan een -aangepaste - dieselmotor prima op rijden). Let wel, rundvlees is nog steeds het ergste.
In Spanje groeien die tomaten gewoon buiten, dus daar valt de CO2 uitstoot wel mee. Toch wordt er hier aangedrongen om Nederlandse producten te kopen, omdat vervoer vervuilend is. Maar wil je echt CO2 arm voedsel kopen, koop dan groente die in de open lucht groeien. Als je de CO2 uitstoot van rund, kip, tomaat en sla in een grafiek zou zetten, zou je die va sla niet eens zien. Maar ja, dat is ook juist waarom wij vlees, kaas (zeer vergelijkbaar met vlees) en zongedroogde tomaten zo lekker vinden, en sla zo saai. Het heeft meer processen doorlopen, daar wordt het lekkerder van, maar kost het ook meer. Super logisch eigenlijk.
EDIT: Vergeet ik bijna dat dit het politiek topic is. Maar dat komt goed, want dit heeft alles met politiek te maken: Juist die tuinbouw, kassen, zuivel en vleesindustrie geeft ons enorm veel werkgelegenheid en geld. Nederland is de 2e (!!) grootste voedsel exporteur, in absolute cijfers. Geweldig knap. Wij kunnen als Nederland wij simpel klimaatdoelen halen als we de agrarische sector omgooien, maar dan moeten we wel accepteren dat er super veel werklozen zijn, een groot deel van onze specialisatie kwijtraken en dat onze levensstandaarden gewoon moeten kelderen. En dan kan natuurlijk niet