Voeding en Supplementen

  • Topicstarter Verwijderd account Ralf Edström
  • Startdatum
Dat vind ik in het algemeen inderdaad een heel sterk en belangrijk advies. Voor veel mensen scheelt het enorm om zelfs echt een 'officiële' wekelijkse cheatday te hebben. De voordelen van die 5 of 6 dagen clean eten zijn natuurlijk enorm in vergelijking met het alternatief van uiteindelijk toch afhaken.

Ikzelf heb daar - denk ik een persoonlijkheidsdingetje - weer minder behoefte aan. Ik ben al een jaar of zes geleden heel strak koolhydraatarm gegaan. Daar ben ik puur op vlak van carbs door de jaren wel weer wat in opgeschoven, maar ik zit daar nu al zo lang heel strak in dat de fysieke klap van echte rommel op vlak van suiker naar binnen gooien dusdanig hard aankomt dat alleen dat het al niet meer waard maakt. Dat bijzonder kortdurende genot op moment dat je het je mond in schuift weegt niet op tegen het urenlang ellendig voelen (de dag) erna.

Word wel weer getriggerd door al het enthousiasme rondom IF waar ik ook zes jaar geleden al over las, maar ik ben toen al begonnen met het twijfelen op vlak van IF door koffie met roomboter als ontbijt te gaan gebruiken. Dat bevalt eigenlijk dusdanig goed waarbij ik zonder veel sporten mijn gewicht makkelijk op de 68kg houd (ik heb ooit rond de 85kg gezeten) dat ik weinig aanleiding voel om dingen verder te gaan tweaken. Die fase komt wellicht weer een keer.

Waar ik de afgelopen jaren wel heel streng in ben geworden is kwaliteit van mijn voedsel. Dat heeft slechts deel met de eigen gezondheid te maken, maar vooral ook met een stukje duurzaamheid. Er komt hier alleen maar organische/biologische groente in, en al ons vlees (ik eet er nog steeds aardig wat van) komt van onze huisleverancier De Woeste Grond. Ik weiger extern (restaurants, borrels) tegenwoordig ook principieel om vlees te eten. Het doet nogal wat met onze uitgaven op vlak van boodschappen, maar is weer goed voor mijn geweten. En uiteindelijk ben ik er ook van overtuigd dat voedsel zonder allerlei chemische toevoegingen en in een vorm zoals iemand dat tweehonderd jaar ook nog als voedsel zou herkennen het meest gezond is.

Nice! Vraag me alleen wel af: koffie met roomboter? Als in een lepel roomboter bij de koffie?🤔

Zitten daar specifieke voordelen aan of vind je dat zelf gewoon lekker?
 
Nice! Vraag me alleen wel af: koffie met roomboter? Als in een lepel roomboter bij de koffie?🤔

Zitten daar specifieke voordelen aan of vind je dat zelf gewoon lekker?

Beide. Ik dronk zelf hiervoor ook helemaal geen koffie, en naast mijn eigen gebrouwde kop 's ochtends drink ik dat nog steeds niet. Concept is gebaseerd op 'Bulletproof koffie', hier kun je er bv wat meer over lezen. De (logische) push van de bedenker hiervan om zijn eigen koffiemerk en MCT olie te gebruiken kun je prima negeren.
 
Beide. Ik dronk zelf hiervoor ook helemaal geen koffie, en naast mijn eigen gebrouwde kop 's ochtends drink ik dat nog steeds niet. Concept is gebaseerd op 'Bulletproof koffie', hier kun je er bv wat meer over lezen. De (logische) push van de bedenker hiervan om zijn eigen koffiemerk en MCT olie te gebruiken kun je prima negeren.

Klinkt wel interessant. Wellicht dat ik daarmee wat meer mentale productiviteit kan opwekken in de ochtend. ;)
Ik ben alleen wel gehecht aan mijn gewone koffie smaak, veranderd dat niet heel erg in een vettige roomige boel (het moet in de blender?) of geeft het een vreemde nasmaak? Hoeveel gram roomboter gaat er in een kop koffie?
 
Klinkt wel interessant. Wellicht dat ik daarmee wat meer mentale productiviteit kan opwekken in de ochtend. ;)
Ik ben alleen wel gehecht aan mijn gewone koffie smaak, veranderd dat niet heel erg in een vettige roomige boel (het moet in de blender?) of geeft het een vreemde nasmaak? Hoeveel gram roomboter gaat er in een kop koffie?

Voor mentale productiviteit werkt het super! Zeker ook de combinatie met de roomboter en MCT olie. Met die laatste moet je wel ontzettend opletten als je er niet aan gewend bent. Ik gooi daar gerust twee eetlepels van m'n koffie in, maar als je dat zonder opbouw doet zit je heel snel te spetteren op het toilet.

En voor de echte zwarte koffie connaisseur weet ik niet of het iets is. Zoals gezegd dronk ik hiervoor nooit koffie en nu ook niets anders dan deze roomboter-variant, dus ik ben niet echt de persoon om erover te oordelen. Heb het wel regelmatig laten proeven aan b.v. collega's, die zijn meestal op vlak van smaak wel positief verrast.

Ik krijg het zelf wel klaar om tegen de 50 gram roomboter erin te gooien, maar dat is dan ook wel een hele forse kop koffie. Gaat meestal m'n thermoskan in waarbij ik hem gedurende een uurtje opdrink.

Dat roomboter verhaal is toch vanwege je paleo kijk op voedsel?

De bedenker van die Bulletproof Coffee (Dave Asprey) beweegt zich een beetje in dezelfde hoek als 'paleo'-bloggers, ja. Vanuit die hoek ben ik er ooit bij terechtgekomen.
 
Voor mentale productiviteit werkt het super! Zeker ook de combinatie met de roomboter en MCT olie. Met die laatste moet je wel ontzettend opletten als je er niet aan gewend bent. Ik gooi daar gerust twee eetlepels van m'n koffie in, maar als je dat zonder opbouw doet zit je heel snel te spetteren op het toilet.

En voor de echte zwarte koffie connaisseur weet ik niet of het iets is. Zoals gezegd dronk ik hiervoor nooit koffie en nu ook niets anders dan deze roomboter-variant, dus ik ben niet echt de persoon om erover te oordelen. Heb het wel regelmatig laten proeven aan b.v. collega's, die zijn meestal op vlak van smaak wel positief verrast.

Ik krijg het zelf wel klaar om tegen de 50 gram roomboter erin te gooien, maar dat is dan ook wel een hele forse kop koffie. Gaat meestal m'n thermoskan in waarbij ik hem gedurende een uurtje opdrink.

De bedenker van die Bulletproof Coffee (Dave Asprey) beweegt zich een beetje in dezelfde hoek als 'paleo'-bloggers, ja. Vanuit die hoek ben ik er ooit bij terechtgekomen.
Mijn vrouw dat nu ook. Maar dan in de thee. Ziet er nogal uit als koffie/thee met melk. Persoonlijk vind ik dat er niets in de koffie hoort.
Als je niet van koffiesmaak houdt moet je maar iets anders drinken. :lol:
 
Nice! Vraag me alleen wel af: koffie met roomboter? Als in een lepel roomboter bij de koffie?🤔

Zitten daar specifieke voordelen aan of vind je dat zelf gewoon lekker?

De bulletproof coffee is prima te drinken. Ik heb het een tijdje gebruikt. Espresso, klont grasroomboter erbij, scheut MCT cocosolie erin en gaan. Heb geen noemenswaardige verschillen opgemerkt overigens.
 
Leuk om te zien dat meerdere mensen hier IF doen; ik doe het inmiddels een jaartje en het bevalt uitstekend. Heb dat gecombineerd met zo veel mogelijk plantaardig voedsel eten, wat hier waarschijnlijk dan weer minder populair is (althans, wel in mijn vriendenkringen).

Ik merk van zowel IF als meer plantaardig eten reusachtige sprongen voorwaarts in fysieke en mentale conditie.

Moet er wel bij zeggen dat ik vrijdag en zaterdag doorgaans de mist in ga wegens sociale activiteiten. Heb met mezelf afgesproken dat ik in ieder geval de 5 resterende dagen van de week wel streng ben voor mezelf en dat werkt erg goed. Dan leer je in het weekend ook meer genieten van een stukje vlees, een biertje of een snack na 20.00u en ben je ook voor de mensen om je heen niet de spelbreker of die ene dude waar altijd maar weer rekening mee dient te worden gehouden bij het boeken van restaurants of het koken van maaltijden.

Het belangrijkste voor welk dieet dan ook is imo dat het duurzaam is en het op een manier is ingericht die ervoor zorgt dat je het jarenlang moeiteloos kunt volhouden, zonder het te zien als 'straf'. Mijn advies voor een gezond maar bovenal sustainable dieet gecombineerd met een sociaal leven is dan ook de 5/2 methode; 5 dagen 'optimaal' (waarbij optimaal niet per se IF of plant-based hoeft te zijn, maar vooral waar jij goed resultaten mee behaalt) eten en maximaal 2 dagen/avonden per week (weekend) jezelf het genot gunnen.

Ik ben vegetariër, zelfs neigend naar vegan. Het is moeilijk om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen, zeker met krachtsport. Maar het kan wel. Ook de veganshakes zijn in hun profiel enorm verbeterd. Geen sojatroep meer, maar gemende plantaardige producten voor een breed aminozuurprofiel (erwten, pitten, zaden). Ook de producten van Beyond Meat en De Vegetarische Slager zijn heerlijk, lijken echt op vlees (de Beyond Burger is oprecht beter dan de meeste hamburgers van vlees), en zijn rijk aan eiwitten. En dan heb je nog het fantastisch lekkere seitan (naast noten, bonen, linzen)... Hoewel ik het dieet volg uit principiële overwegingen - duurzaamheid, dierenleed - helpt het me juist om bepaalde doelen te halen. En dat is voor mij sowieso een levenslange worsteling.
 
Ik ben vegetariër, zelfs neigend naar vegan. Het is moeilijk om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen, zeker met krachtsport. Maar het kan wel. Ook de veganshakes zijn in hun profiel enorm verbeterd. Geen sojatroep meer, maar gemende plantaardige producten voor een breed aminozuurprofiel (erwten, pitten, zaden). Ook de producten van Beyond Meat en De Vegetarische Slager zijn heerlijk, lijken echt op vlees (de Beyond Burger is oprecht beter dan de meeste hamburgers van vlees), en zijn rijk aan eiwitten. En dan heb je nog het fantastisch lekkere seitan (naast noten, bonen, linzen)... Hoewel ik het dieet volg uit principiële overwegingen - duurzaamheid, dierenleed - helpt het me juist om bepaalde doelen te halen. En dat is voor mij sowieso een levenslange worsteling.

Nice. Ben ervan overtuigd dat dit ook de meest gezonde manier van leven is, maar ook daar zijn de meningen zoals altijd over verdeeld.

Overigens vraag ik me wel af of sommige van die (niet-biologische) vegan/vegetarische vleesvervangers wel gezonder zijn dan ‘echt’ vlees, als je op de achterkantjes leest wat voor toegevoegde troep erbij zit om tot die smaak te komen...
 
Nice. Ben ervan overtuigd dat dit ook de meest gezonde manier van leven is, maar ook daar zijn de meningen zoals altijd over verdeeld.

Overigens vraag ik me wel af of sommige van die (niet-biologische) vegan/vegetarische vleesvervangers wel gezonder zijn dan ‘echt’ vlees, als je op de achterkantjes leest wat voor toegevoegde troep erbij zit om tot die smaak te komen...
Als men wil dat mensen de overstap maken, moet de prijs gelijkgetrokken worden met echt vlees. Daarnaast ben ik wel benieuwd of het slim is om zoveel duizenden km² bos te kappen om er sojaplantages op te zetten. (Waarbij je dan ook moet toegeven dat de meeste soja wordt verbouwd voor veevoeder)
Is er een oplossing?
 
De vervangers op basis van insecten zijn denk ik vanuit duurzaamheidsoogpunt interessant.
Ik vraag me alleen af in hoeverre die binnen de kaders van Vegan-diets worden gezien.
Ik heb er wel eens wat varianten van geprobeerd maar kwam op mij over als een groenteburger met smaakstoffen en een wat melige structuur, niet erg lekker.. Hier (DSL) kom ik ze nog niet tegen in de supermarkt.
 
Insecten zijn wat mij betreft een prima optie.
Ook kweekvlees, zoals hier eerder reeds geopperd werd door iemand, vind ik een interessant concept.
 
Insecten zijn wat mij betreft een prima optie.
Ook kweekvlees, zoals hier eerder reeds geopperd werd door iemand, vind ik een interessant concept.

Ik denk dat kweekvlees het alternatief wordt. Alleen merk ik aan mezelf dat ik het een eng concept vindt (ook niet in verdiept trouwens). Maar dat zal wellicht meer psychisch dan praktisch zijn)
 
Heb de reacties van de afgelopen dagen eens aangekeken, en mezelf voorgenomen om niet te reageren. Want ik ken mezelf. Dan ga ik er teveel in op
Zeker bij dit onderwerp. Maar ik kon het nu niet meer laten :D.
Hoe dat komt, bij deze een te lang uitgevallen samenvatting:

Vroeger volop omnivoor, genoot ontzettend van vlees, ei, kaas. At wel altijd mijn groenten e.d., dus niet eenzijdig. Vanaf +/- 2010 enkel nog biologisch wanneer het om dierlijke producten ging (m.n. vlees), vanwege dierenwelzijn. 3 jaar terug vegetarisch geworden, wederom ivm dierenwelzijn, maar ook klimaat/milieu-impact. 2 maanden daarna veganistisch (erg kleine stap vonden we dat), om dezelfde redenen (melkindustrie minstens zo wreed als vleesindustrie, maar ook legkippen hebben het niet zo leuk).
Sinds 1,5 jaar is het niet zomaar veganistisch, maar 'whole food plant based'. Oftewel: Enkel ongeraffineerde plantaardige voeding. Kortweg WFPB, want die zal ik nog vaker gebruiken.
De reden waarom ik dat heb gedaan, was omdat ik al vele jaren (al ruim in mijn omnivoor jaren) chronische hoofdpijn had. Spanningshoofdpijn. Het was er altijd, maar meestal dragelijk. Maar minstens elke maand was het een stuk erger, waardoor ik zeer prikkelbaar, humeurig, energieloos en depressief was. Ik ben de hele medische onderzoeksmolen in geweest, maar niemand kon mij helpen. Scans, bloedonderzoeken, naar de kaakchirurg zelfs. Huisarts wist het ook niet meer. Die kwam na die onderzoeken ook niet verder dan een fysio (wat ik al zo vaak geprobeerd had, tot aan kraken van nek aan toe). Ik moest het maar in meer alternatieve dingen gaan zoeken....

Chiropractor hielp ook niet. Kaakfysiotherapie --> Nee. Dry needling, ook niet. De fysio die dry needling deed, verwees me door naar een diëtiste. Wellicht zat het hem in voeding.
Nou.. die vrouw heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik 7 kilo kwijt was. Probleem was alleen dat ik geen kilo's kwijt wilde, want ik zat op een perfect gewicht. Ineens zat ik aan de ondergrens van de goede BMI.

Ik was het helemaal beu, die medische wereld. Het enige wat ik nog kon bedenken was om zelf te onderzoeken hoe ik nu als veganist zo gezond mogelijk kon gaan eten (denkende dat ik altijd iets tekort zal komen, want we zijn opgevoed als dat we ook vlees en zuivel nodig hebben. Maar mijn overtuigingen over dierenwelzijn en klimaat/milieu wogen heel zwaar, dus veganisme bleef het, maar dan wel zo goed mogelijk).

Alle voedingsblogjes en dieetgoeroes online kwamen mijn neus uit. Iedereen sprak elkaar tegen. Dus hoe zat het nou echt?
Ik ben daarom zelf maar de wetenschap in gedoken. Een slangenkuil, maar het wordt steeds beter navigeerbaar hoe meer uurtjes je er insteekt.
Lang verhaal kort makend: Wat als rode draad naar voren kwam, is dat whole food altijd beter is dan geraffineerd (behalve bij cacao en koffie). Geen verrassing, maar belangrijk. En ten tweede dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijk.
En dat had ik niet verwacht, want nogmaals, zo zijn we niet opgevoed. (en daar speelt de voedingsindustrie waarschijnlijk de grootste rol in, maar daar zal ik nu niet te diep op ingaan, anders wordt dit een post van 5 pagina's).
Mijn voedingspatroon is hierop volledig aangepast. Dat houdt in: geen brood meer, geen vleesvervangers, geen sapjes, geen olie, geen zout. Maar wel: groeten, fruit, bonen, noten, granen. Geraffineerd houdt op bij volkoren pasta en tofu (tempeh eet ik ook, maar is niet echt geraffineerd te noemen). En hier is verrassend veel in te variëren en te doen. Mijn vriendin is iets minder strikt, maar eet voor grootste deel zelfde als ik.

Het gevolg (want daar ging het mij om): Ik heb de oplossing voor mijn chronische hoofdpijn gevonden. Er zit nog altijd een klein zeurderig drukken gevoel in mijn hoofd, maar lang niet zo aanwezig als dat het was. En de maandelijkse aanvallen zijn nu hooguit 1 – 2 x per jaar. Laatste keer was met carnaval 2019, en dat was niet alcohol gerelateerd, want daar ben ik ook mee gestopt :)
Mijn missie is nu om familie en vrienden ook meer in de WFPB richting te krijgen.
Naast dat het voor mij geholpen heeft, stapelen namelijk de bewijzen zich op dat WFPB eetpatroon de meest dodelijke ziektes van onze westerse maatschappij kan voorkomen en in behoorlijk wat gevallen kan genezen (m.n. Hart/vaatziekten en diabetes 2 ).

De trigger om hier te reageren is vanwege de roomboter in de koffie, maar vooral de opmerking van Bondscoach (goed bezig met neigen naar veganisme (Y) ) dat het moeilijk is om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen.

A) Roomboter : Zeer slechte vetten, zou er niet aan beginnen. Ik weet van de fabeltjes over verzadigd vet, dat het helemaal zo slecht niet zou zijn etc. Zie hier de werking van de, vooral amerikaanse, vlees- en zuivelindustrie, die zoveel mogelijk twijfel willen zaaien. Een goede tactiek die als eerst door de rooklobby met groot succes is toegepast.
Als je het heel lekker vindt, go for it, maar ga alsjeblieft niet aan jezelf en aan anderen vertellen hoe gezond het is. Ook kokosolie niet. Je aders zijn er hoe dan ook niet blij mee. Maar dat merk je vaak pas als je ouder bent.

B) De hardnekkige mythe dat dierlijke producten nodig zijn voor eiwitten en dat het anders onmogelijk of in het beste geval moeilijk is om aan voldoende en goede eiwitten te komen is inderdaad hardnekkig.
Het is beter om het om te draaien: Het is verdraaid moeilijk om niet genoeg eiwitten binnen te krijgen als je gevarieerd eet. Dat geldt voor iedereen, dus zowel voor omnivoren als veganisten.
In bonen, noten en granen zitten veel eiwitten. Eet van die producten genoeg, en er is geen enkel probleem. Sport je (extreem) veel, dan zou je kunnen kijken naar aanvullingen. Voor de meeste mensen is dat niet nodig.

Nou besef ik me dat ik wat uitspraken doe die bij een aantal op zijn minst wat vragen doet oproepen :) . Brand los, bronverwijzingen heb ik natuurlijk wel voor degene die het interessant vindt.

Voor punt B kan ik trouwens de docu 'game changers' op netflix aanraden. Dat was niet per se mijn bron, maar i.t.t. andere docu's heb ik daar eigenlijk niks gezien of gehoord wat mijn wenkbrauwen deed fronsen. Het blijft wel een amerikaanse docu, met alles wat daarbij komt kijken (maar minder erg dan 'what the health').
 
Heb de reacties van de afgelopen dagen eens aangekeken, en mezelf voorgenomen om niet te reageren. Want ik ken mezelf. Dan ga ik er teveel in op
Zeker bij dit onderwerp. Maar ik kon het nu niet meer laten :D.
Hoe dat komt, bij deze een te lang uitgevallen samenvatting:

Vroeger volop omnivoor, genoot ontzettend van vlees, ei, kaas. At wel altijd mijn groenten e.d., dus niet eenzijdig. Vanaf +/- 2010 enkel nog biologisch wanneer het om dierlijke producten ging (m.n. vlees), vanwege dierenwelzijn. 3 jaar terug vegetarisch geworden, wederom ivm dierenwelzijn, maar ook klimaat/milieu-impact. 2 maanden daarna veganistisch (erg kleine stap vonden we dat), om dezelfde redenen (melkindustrie minstens zo wreed als vleesindustrie, maar ook legkippen hebben het niet zo leuk).
Sinds 1,5 jaar is het niet zomaar veganistisch, maar 'whole food plant based'. Oftewel: Enkel ongeraffineerde plantaardige voeding. Kortweg WFPB, want die zal ik nog vaker gebruiken.
De reden waarom ik dat heb gedaan, was omdat ik al vele jaren (al ruim in mijn omnivoor jaren) chronische hoofdpijn had. Spanningshoofdpijn. Het was er altijd, maar meestal dragelijk. Maar minstens elke maand was het een stuk erger, waardoor ik zeer prikkelbaar, humeurig, energieloos en depressief was. Ik ben de hele medische onderzoeksmolen in geweest, maar niemand kon mij helpen. Scans, bloedonderzoeken, naar de kaakchirurg zelfs. Huisarts wist het ook niet meer. Die kwam na die onderzoeken ook niet verder dan een fysio (wat ik al zo vaak geprobeerd had, tot aan kraken van nek aan toe). Ik moest het maar in meer alternatieve dingen gaan zoeken....

Chiropractor hielp ook niet. Kaakfysiotherapie --> Nee. Dry needling, ook niet. De fysio die dry needling deed, verwees me door naar een diëtiste. Wellicht zat het hem in voeding.
Nou.. die vrouw heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik 7 kilo kwijt was. Probleem was alleen dat ik geen kilo's kwijt wilde, want ik zat op een perfect gewicht. Ineens zat ik aan de ondergrens van de goede BMI.

Ik was het helemaal beu, die medische wereld. Het enige wat ik nog kon bedenken was om zelf te onderzoeken hoe ik nu als veganist zo gezond mogelijk kon gaan eten (denkende dat ik altijd iets tekort zal komen, want we zijn opgevoed als dat we ook vlees en zuivel nodig hebben. Maar mijn overtuigingen over dierenwelzijn en klimaat/milieu wogen heel zwaar, dus veganisme bleef het, maar dan wel zo goed mogelijk).

Alle voedingsblogjes en dieetgoeroes online kwamen mijn neus uit. Iedereen sprak elkaar tegen. Dus hoe zat het nou echt?
Ik ben daarom zelf maar de wetenschap in gedoken. Een slangenkuil, maar het wordt steeds beter navigeerbaar hoe meer uurtjes je er insteekt.
Lang verhaal kort makend: Wat als rode draad naar voren kwam, is dat whole food altijd beter is dan geraffineerd (behalve bij cacao en koffie). Geen verrassing, maar belangrijk. En ten tweede dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijk.
En dat had ik niet verwacht, want nogmaals, zo zijn we niet opgevoed. (en daar speelt de voedingsindustrie waarschijnlijk de grootste rol in, maar daar zal ik nu niet te diep op ingaan, anders wordt dit een post van 5 pagina's).
Mijn voedingspatroon is hierop volledig aangepast. Dat houdt in: geen brood meer, geen vleesvervangers, geen sapjes, geen olie, geen zout. Maar wel: groeten, fruit, bonen, noten, granen. Geraffineerd houdt op bij volkoren pasta en tofu (tempeh eet ik ook, maar is niet echt geraffineerd te noemen). En hier is verrassend veel in te variëren en te doen. Mijn vriendin is iets minder strikt, maar eet voor grootste deel zelfde als ik.

Het gevolg (want daar ging het mij om): Ik heb de oplossing voor mijn chronische hoofdpijn gevonden. Er zit nog altijd een klein zeurderig drukken gevoel in mijn hoofd, maar lang niet zo aanwezig als dat het was. En de maandelijkse aanvallen zijn nu hooguit 1 – 2 x per jaar. Laatste keer was met carnaval 2019, en dat was niet alcohol gerelateerd, want daar ben ik ook mee gestopt :)
Mijn missie is nu om familie en vrienden ook meer in de WFPB richting te krijgen.
Naast dat het voor mij geholpen heeft, stapelen namelijk de bewijzen zich op dat WFPB eetpatroon de meest dodelijke ziektes van onze westerse maatschappij kan voorkomen en in behoorlijk wat gevallen kan genezen (m.n. Hart/vaatziekten en diabetes 2 ).

De trigger om hier te reageren is vanwege de roomboter in de koffie, maar vooral de opmerking van Bondscoach (goed bezig met neigen naar veganisme (Y) ) dat het moeilijk is om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen.

A) Roomboter : Zeer slechte vetten, zou er niet aan beginnen. Ik weet van de fabeltjes over verzadigd vet, dat het helemaal zo slecht niet zou zijn etc. Zie hier de werking van de, vooral amerikaanse, vlees- en zuivelindustrie, die zoveel mogelijk twijfel willen zaaien. Een goede tactiek die als eerst door de rooklobby met groot succes is toegepast.
Als je het heel lekker vindt, go for it, maar ga alsjeblieft niet aan jezelf en aan anderen vertellen hoe gezond het is. Ook kokosolie niet. Je aders zijn er hoe dan ook niet blij mee. Maar dat merk je vaak pas als je ouder bent.

B) De hardnekkige mythe dat dierlijke producten nodig zijn voor eiwitten en dat het anders onmogelijk of in het beste geval moeilijk is om aan voldoende en goede eiwitten te komen is inderdaad hardnekkig.
Het is beter om het om te draaien: Het is verdraaid moeilijk om niet genoeg eiwitten binnen te krijgen als je gevarieerd eet. Dat geldt voor iedereen, dus zowel voor omnivoren als veganisten.
In bonen, noten en granen zitten veel eiwitten. Eet van die producten genoeg, en er is geen enkel probleem. Sport je (extreem) veel, dan zou je kunnen kijken naar aanvullingen. Voor de meeste mensen is dat niet nodig.

Nou besef ik me dat ik wat uitspraken doe die bij een aantal op zijn minst wat vragen doet oproepen :) . Brand los, bronverwijzingen heb ik natuurlijk wel voor degene die het interessant vindt.

Voor punt B kan ik trouwens de docu 'game changers' op netflix aanraden. Dat was niet per se mijn bron, maar i.t.t. andere docu's heb ik daar eigenlijk niks gezien of gehoord wat mijn wenkbrauwen deed fronsen. Het blijft wel een amerikaanse docu, met alles wat daarbij komt kijken (maar minder erg dan 'what the health').

Een interessante post, waar ik verder in wil duiken als ik meer tijd heb (lees; ergens november 2023 tenzij werk gewoon doorgaat :grin:). Waar ik wel al benieuwd naar ben;
Je schrijft dat je door een diëtiste te dun werd. Hoe zit dat nu? Want in mijn (wellicht beperkte) ervaring zijn mensen met een verhaal zoals hierboven vaak erg dun en vind ik persoonlijk er vaak ongezond uitzien. (Natuurlijk is dit gedeeltelijk een persoonlijke smaak, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel)

En ik ben alvast geïnteresseerd in de wetenschappelijke bronnen/ aanwijzingen bij de verklaring dat het ziektes kan oplossen.
 
En ik ben alvast geïnteresseerd in de wetenschappelijke bronnen/ aanwijzingen bij de verklaring dat het ziektes kan oplossen.

Oplossen is wellicht wat lastig, maar voorkomen lijkt wel haalbaar. Een gezond dieet voorkomt in veel gevallen bijvoorbeeld diabetes type II.
 
Heb de reacties van de afgelopen dagen eens aangekeken, en mezelf voorgenomen om niet te reageren. Want ik ken mezelf. Dan ga ik er teveel in op
Zeker bij dit onderwerp. Maar ik kon het nu niet meer laten :D.
Hoe dat komt, bij deze een te lang uitgevallen samenvatting:

Vroeger volop omnivoor, genoot ontzettend van vlees, ei, kaas. At wel altijd mijn groenten e.d., dus niet eenzijdig. Vanaf +/- 2010 enkel nog biologisch wanneer het om dierlijke producten ging (m.n. vlees), vanwege dierenwelzijn. 3 jaar terug vegetarisch geworden, wederom ivm dierenwelzijn, maar ook klimaat/milieu-impact. 2 maanden daarna veganistisch (erg kleine stap vonden we dat), om dezelfde redenen (melkindustrie minstens zo wreed als vleesindustrie, maar ook legkippen hebben het niet zo leuk).
Sinds 1,5 jaar is het niet zomaar veganistisch, maar 'whole food plant based'. Oftewel: Enkel ongeraffineerde plantaardige voeding. Kortweg WFPB, want die zal ik nog vaker gebruiken.
De reden waarom ik dat heb gedaan, was omdat ik al vele jaren (al ruim in mijn omnivoor jaren) chronische hoofdpijn had. Spanningshoofdpijn. Het was er altijd, maar meestal dragelijk. Maar minstens elke maand was het een stuk erger, waardoor ik zeer prikkelbaar, humeurig, energieloos en depressief was. Ik ben de hele medische onderzoeksmolen in geweest, maar niemand kon mij helpen. Scans, bloedonderzoeken, naar de kaakchirurg zelfs. Huisarts wist het ook niet meer. Die kwam na die onderzoeken ook niet verder dan een fysio (wat ik al zo vaak geprobeerd had, tot aan kraken van nek aan toe). Ik moest het maar in meer alternatieve dingen gaan zoeken....

Chiropractor hielp ook niet. Kaakfysiotherapie --> Nee. Dry needling, ook niet. De fysio die dry needling deed, verwees me door naar een diëtiste. Wellicht zat het hem in voeding.
Nou.. die vrouw heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik 7 kilo kwijt was. Probleem was alleen dat ik geen kilo's kwijt wilde, want ik zat op een perfect gewicht. Ineens zat ik aan de ondergrens van de goede BMI.

Ik was het helemaal beu, die medische wereld. Het enige wat ik nog kon bedenken was om zelf te onderzoeken hoe ik nu als veganist zo gezond mogelijk kon gaan eten (denkende dat ik altijd iets tekort zal komen, want we zijn opgevoed als dat we ook vlees en zuivel nodig hebben. Maar mijn overtuigingen over dierenwelzijn en klimaat/milieu wogen heel zwaar, dus veganisme bleef het, maar dan wel zo goed mogelijk).

Alle voedingsblogjes en dieetgoeroes online kwamen mijn neus uit. Iedereen sprak elkaar tegen. Dus hoe zat het nou echt?
Ik ben daarom zelf maar de wetenschap in gedoken. Een slangenkuil, maar het wordt steeds beter navigeerbaar hoe meer uurtjes je er insteekt.
Lang verhaal kort makend: Wat als rode draad naar voren kwam, is dat whole food altijd beter is dan geraffineerd (behalve bij cacao en koffie). Geen verrassing, maar belangrijk. En ten tweede dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijk.
En dat had ik niet verwacht, want nogmaals, zo zijn we niet opgevoed. (en daar speelt de voedingsindustrie waarschijnlijk de grootste rol in, maar daar zal ik nu niet te diep op ingaan, anders wordt dit een post van 5 pagina's).
Mijn voedingspatroon is hierop volledig aangepast. Dat houdt in: geen brood meer, geen vleesvervangers, geen sapjes, geen olie, geen zout. Maar wel: groeten, fruit, bonen, noten, granen. Geraffineerd houdt op bij volkoren pasta en tofu (tempeh eet ik ook, maar is niet echt geraffineerd te noemen). En hier is verrassend veel in te variëren en te doen. Mijn vriendin is iets minder strikt, maar eet voor grootste deel zelfde als ik.

Het gevolg (want daar ging het mij om): Ik heb de oplossing voor mijn chronische hoofdpijn gevonden. Er zit nog altijd een klein zeurderig drukken gevoel in mijn hoofd, maar lang niet zo aanwezig als dat het was. En de maandelijkse aanvallen zijn nu hooguit 1 – 2 x per jaar. Laatste keer was met carnaval 2019, en dat was niet alcohol gerelateerd, want daar ben ik ook mee gestopt :)
Mijn missie is nu om familie en vrienden ook meer in de WFPB richting te krijgen.
Naast dat het voor mij geholpen heeft, stapelen namelijk de bewijzen zich op dat WFPB eetpatroon de meest dodelijke ziektes van onze westerse maatschappij kan voorkomen en in behoorlijk wat gevallen kan genezen (m.n. Hart/vaatziekten en diabetes 2 ).

De trigger om hier te reageren is vanwege de roomboter in de koffie, maar vooral de opmerking van Bondscoach (goed bezig met neigen naar veganisme (Y) ) dat het moeilijk is om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen.

A) Roomboter : Zeer slechte vetten, zou er niet aan beginnen. Ik weet van de fabeltjes over verzadigd vet, dat het helemaal zo slecht niet zou zijn etc. Zie hier de werking van de, vooral amerikaanse, vlees- en zuivelindustrie, die zoveel mogelijk twijfel willen zaaien. Een goede tactiek die als eerst door de rooklobby met groot succes is toegepast.
Als je het heel lekker vindt, go for it, maar ga alsjeblieft niet aan jezelf en aan anderen vertellen hoe gezond het is. Ook kokosolie niet. Je aders zijn er hoe dan ook niet blij mee. Maar dat merk je vaak pas als je ouder bent.

B) De hardnekkige mythe dat dierlijke producten nodig zijn voor eiwitten en dat het anders onmogelijk of in het beste geval moeilijk is om aan voldoende en goede eiwitten te komen is inderdaad hardnekkig.
Het is beter om het om te draaien: Het is verdraaid moeilijk om niet genoeg eiwitten binnen te krijgen als je gevarieerd eet. Dat geldt voor iedereen, dus zowel voor omnivoren als veganisten.
In bonen, noten en granen zitten veel eiwitten. Eet van die producten genoeg, en er is geen enkel probleem. Sport je (extreem) veel, dan zou je kunnen kijken naar aanvullingen. Voor de meeste mensen is dat niet nodig.

Nou besef ik me dat ik wat uitspraken doe die bij een aantal op zijn minst wat vragen doet oproepen :) . Brand los, bronverwijzingen heb ik natuurlijk wel voor degene die het interessant vindt.

Voor punt B kan ik trouwens de docu 'game changers' op netflix aanraden. Dat was niet per se mijn bron, maar i.t.t. andere docu's heb ik daar eigenlijk niks gezien of gehoord wat mijn wenkbrauwen deed fronsen. Het blijft wel een amerikaanse docu, met alles wat daarbij komt kijken (maar minder erg dan 'what the health').

Een duimpje voor je moeite, probleem bij dit soort posts is dat ik ook jou weer op je mooie, blauwe ogen moet geloven. Ik ben zelf geen expert. Je geeft aan dat je na gedegen onderzoek eindelijk weet hoe het zit, maar dat is volgens mij ook weer afhankelijk van welke experts je wenst te geloven? Genoeg mensen, ook mensen wiens vakgebied het is, die elkaar tegenspreken (zoals je zelf ook al schrijft).

Ik geloof meteen dat uiteindelijk voedsel wat niet bewerkt is (dat is je benadering, toch?), onderaan de streep beter voor je is. Maar waarom we dan geen zuivel, ei of vlees "mogen" eten is me onduidelijk.

Heb al eens eerder geschreven dat ik inmiddels ook af en toe vegetarisch probeer mee te doen, full-blown veganism kan ik de noodzaak van nog niet helemaal plaatsen.
 
Een duimpje voor je moeite, probleem bij dit soort posts is dat ik ook jou weer op je mooie, blauwe ogen moet geloven. Ik ben zelf geen expert. Je geeft aan dat je na gedegen onderzoek eindelijk weet hoe het zit, maar dat is volgens mij ook weer afhankelijk van welke experts je wenst te geloven? Genoeg mensen, ook mensen wiens vakgebied het is, die elkaar tegenspreken (zoals je zelf ook al schrijft).

Ik geloof meteen dat uiteindelijk voedsel wat niet bewerkt is (dat is je benadering, toch?), onderaan de streep beter voor je is. Maar waarom we dan geen zuivel, ei of vlees "mogen" eten is me onduidelijk.

Heb al eens eerder geschreven dat ik inmiddels ook af en toe vegetarisch probeer mee te doen, full-blown veganism kan ik de noodzaak van nog niet helemaal plaatsen.

In mijn optiek kun je ook zuivel, ei, vlees eten, maar zoals bij alles: met mate.
 
Heb de reacties van de afgelopen dagen eens aangekeken, en mezelf voorgenomen om niet te reageren. Want ik ken mezelf. Dan ga ik er teveel in op
Zeker bij dit onderwerp. Maar ik kon het nu niet meer laten :D.
Hoe dat komt, bij deze een te lang uitgevallen samenvatting:

Vroeger volop omnivoor, genoot ontzettend van vlees, ei, kaas. At wel altijd mijn groenten e.d., dus niet eenzijdig. Vanaf +/- 2010 enkel nog biologisch wanneer het om dierlijke producten ging (m.n. vlees), vanwege dierenwelzijn. 3 jaar terug vegetarisch geworden, wederom ivm dierenwelzijn, maar ook klimaat/milieu-impact. 2 maanden daarna veganistisch (erg kleine stap vonden we dat), om dezelfde redenen (melkindustrie minstens zo wreed als vleesindustrie, maar ook legkippen hebben het niet zo leuk).
Sinds 1,5 jaar is het niet zomaar veganistisch, maar 'whole food plant based'. Oftewel: Enkel ongeraffineerde plantaardige voeding. Kortweg WFPB, want die zal ik nog vaker gebruiken.
De reden waarom ik dat heb gedaan, was omdat ik al vele jaren (al ruim in mijn omnivoor jaren) chronische hoofdpijn had. Spanningshoofdpijn. Het was er altijd, maar meestal dragelijk. Maar minstens elke maand was het een stuk erger, waardoor ik zeer prikkelbaar, humeurig, energieloos en depressief was. Ik ben de hele medische onderzoeksmolen in geweest, maar niemand kon mij helpen. Scans, bloedonderzoeken, naar de kaakchirurg zelfs. Huisarts wist het ook niet meer. Die kwam na die onderzoeken ook niet verder dan een fysio (wat ik al zo vaak geprobeerd had, tot aan kraken van nek aan toe). Ik moest het maar in meer alternatieve dingen gaan zoeken....

Chiropractor hielp ook niet. Kaakfysiotherapie --> Nee. Dry needling, ook niet. De fysio die dry needling deed, verwees me door naar een diëtiste. Wellicht zat het hem in voeding.
Nou.. die vrouw heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik 7 kilo kwijt was. Probleem was alleen dat ik geen kilo's kwijt wilde, want ik zat op een perfect gewicht. Ineens zat ik aan de ondergrens van de goede BMI.

Ik was het helemaal beu, die medische wereld. Het enige wat ik nog kon bedenken was om zelf te onderzoeken hoe ik nu als veganist zo gezond mogelijk kon gaan eten (denkende dat ik altijd iets tekort zal komen, want we zijn opgevoed als dat we ook vlees en zuivel nodig hebben. Maar mijn overtuigingen over dierenwelzijn en klimaat/milieu wogen heel zwaar, dus veganisme bleef het, maar dan wel zo goed mogelijk).

Alle voedingsblogjes en dieetgoeroes online kwamen mijn neus uit. Iedereen sprak elkaar tegen. Dus hoe zat het nou echt?
Ik ben daarom zelf maar de wetenschap in gedoken. Een slangenkuil, maar het wordt steeds beter navigeerbaar hoe meer uurtjes je er insteekt.
Lang verhaal kort makend: Wat als rode draad naar voren kwam, is dat whole food altijd beter is dan geraffineerd (behalve bij cacao en koffie). Geen verrassing, maar belangrijk. En ten tweede dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijk.
En dat had ik niet verwacht, want nogmaals, zo zijn we niet opgevoed. (en daar speelt de voedingsindustrie waarschijnlijk de grootste rol in, maar daar zal ik nu niet te diep op ingaan, anders wordt dit een post van 5 pagina's).
Mijn voedingspatroon is hierop volledig aangepast. Dat houdt in: geen brood meer, geen vleesvervangers, geen sapjes, geen olie, geen zout. Maar wel: groeten, fruit, bonen, noten, granen. Geraffineerd houdt op bij volkoren pasta en tofu (tempeh eet ik ook, maar is niet echt geraffineerd te noemen). En hier is verrassend veel in te variëren en te doen. Mijn vriendin is iets minder strikt, maar eet voor grootste deel zelfde als ik.

Het gevolg (want daar ging het mij om): Ik heb de oplossing voor mijn chronische hoofdpijn gevonden. Er zit nog altijd een klein zeurderig drukken gevoel in mijn hoofd, maar lang niet zo aanwezig als dat het was. En de maandelijkse aanvallen zijn nu hooguit 1 – 2 x per jaar. Laatste keer was met carnaval 2019, en dat was niet alcohol gerelateerd, want daar ben ik ook mee gestopt :)
Mijn missie is nu om familie en vrienden ook meer in de WFPB richting te krijgen.
Naast dat het voor mij geholpen heeft, stapelen namelijk de bewijzen zich op dat WFPB eetpatroon de meest dodelijke ziektes van onze westerse maatschappij kan voorkomen en in behoorlijk wat gevallen kan genezen (m.n. Hart/vaatziekten en diabetes 2 ).

De trigger om hier te reageren is vanwege de roomboter in de koffie, maar vooral de opmerking van Bondscoach (goed bezig met neigen naar veganisme (Y) ) dat het moeilijk is om met een plantaardig dieet voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te halen.

A) Roomboter : Zeer slechte vetten, zou er niet aan beginnen. Ik weet van de fabeltjes over verzadigd vet, dat het helemaal zo slecht niet zou zijn etc. Zie hier de werking van de, vooral amerikaanse, vlees- en zuivelindustrie, die zoveel mogelijk twijfel willen zaaien. Een goede tactiek die als eerst door de rooklobby met groot succes is toegepast.
Als je het heel lekker vindt, go for it, maar ga alsjeblieft niet aan jezelf en aan anderen vertellen hoe gezond het is. Ook kokosolie niet. Je aders zijn er hoe dan ook niet blij mee. Maar dat merk je vaak pas als je ouder bent.

B) De hardnekkige mythe dat dierlijke producten nodig zijn voor eiwitten en dat het anders onmogelijk of in het beste geval moeilijk is om aan voldoende en goede eiwitten te komen is inderdaad hardnekkig.
Het is beter om het om te draaien: Het is verdraaid moeilijk om niet genoeg eiwitten binnen te krijgen als je gevarieerd eet. Dat geldt voor iedereen, dus zowel voor omnivoren als veganisten.
In bonen, noten en granen zitten veel eiwitten. Eet van die producten genoeg, en er is geen enkel probleem. Sport je (extreem) veel, dan zou je kunnen kijken naar aanvullingen. Voor de meeste mensen is dat niet nodig.

Nou besef ik me dat ik wat uitspraken doe die bij een aantal op zijn minst wat vragen doet oproepen :) . Brand los, bronverwijzingen heb ik natuurlijk wel voor degene die het interessant vindt.

Voor punt B kan ik trouwens de docu 'game changers' op netflix aanraden. Dat was niet per se mijn bron, maar i.t.t. andere docu's heb ik daar eigenlijk niks gezien of gehoord wat mijn wenkbrauwen deed fronsen. Het blijft wel een amerikaanse docu, met alles wat daarbij komt kijken (maar minder erg dan 'what the health').


Interessante post!

Ik heb wel een vraag. Ik neig inderdaad naar veganisme (in de praktijk: ik koop geen eieren of melk meer - maar ik zwicht nog te vaak voor (Franse) kaas). En ik probeer toch een paar keer per week aan krachtsport te doen (zonder al te veel pretenties, overigens). Ik probeer eiwitten binnen te krijgen door noten en bonen etc, maar toch ook door shakes, en inderdaad vleesvervangers. En daar houdt het voor mij op. Reden: tijd. Ik werk ook zo'n 50 uur per week - als het niet meer is.

Mijn vraag: hoe kan ik binnen een zeer beperkt tijdschema (en misschien heb jij dat ook) toch beter eten - met inderdaad de nadruk op onverwerkt, vezelrijk, eiwitrijk, voedzaam, en ook nog een beetje lekker. In de gemiddelde supermarkt kom je niet zo heel ver. Ken jij bedrijven die op deze trend inspelen? Bijvoorbeeld pakketten verkopen voor de hard werkende, vegan mens met gemiddelde sportpretenties?
 
Terug
Bovenaan Onderaan