PSV - Vitesse | Zondag 21 februari | Eindstand 3-1

Status
Je kunt niet meer reageren.
Nee, dat hadden ze niet. Vitesse was inderdaad niet 5 klassen beter dan PSV in de eerste helft, maar als de basiself was blijven staan was de kans op een zege ongeveer 10%. Daar komt nog bij dat deze basiself zo zwak was, dat ze in staat waren in 45 minuten een wedstrijd weg te geven, ook zonder dat ze veel slechter waren dan Vitesse. Als je tegen de reserves van PSV speelt hoef je helemaal geen veldoverwicht te hebben. Je wacht gewoon tot ze fouten maken en dan verslaan ze zichzelf wel.

Jij doet nu de aanname dat Schmidt altijd al van plan was de sterren in de tweede helft in te laten vallen. Ik betwijfel dat. Ik denk dat hij hoopte ermee weg te komen Malen, Götze, Max en Thomas de hele wedstrijd op de bank te houden. En als het wel de bedoeling was om de zwakke broeders in de tweede helft te vervangen door voetballers, dan heeft hij een enorm risico genomen en/of een veel te rooskleurig beeld van de kwaliteit van onze bank.
Volgens mij kondigde Schmidt voor de wedstrijd al aan dat hij gebruik ging maken van zijn sterke bank.

Dat heb ik dan gemist, maar dat kan goed zijn. Dan heeft hij een groot risico genomen. Gelukkig bakte Vitesse er 90 minuten niks van.

Wat ik zo uit de samenvatting heb opgemaakt is dat PSV eigenlijk met 4-5 doelpunten achterstand de rust in had moeten gaan maar dat het wonder boven wonder bij slechts 1 doelpunt bleef (beetje des PSV's dus, van Vitesse), dat Rosario een waardeloze wedstrijd speelde, en dat er pas laat in de tweede helft orde op zaken werd gesteld. Klopt dat beeld een beetje?:unsure:

Nou de tweede helft was 45 minuten lang eenrichtingsverkeer. Maar het duurde wel lang tot de voorsprong gepakt werd. Dat kwam vooral omdat er meer recht op Pasveer dan op de hoeken van het doel van Vitesse geschoten werd.

Ik vond het wel een vermakelijke wedstrijd eigenlijk en ik denk de neutrale supporter ook wel. Alleen de eerste 25 minuten van de wedstrijd waren heel slordig en onwennig, maar het is niet zo dat PSV met 0-4 achter had moeten staan. Althans niet in mijn beleving. De eerste helft had PSV ook gewoon 2/3 100% kansen toch? 1-2 was misschien wel een terechte tussenstand geweest en dat hadden we prima om kunnen buigen in de 2e helft. Max, Malen en Gotze maakte het verschil, maar vond ook Zahavi en Thomas niet slecht spelen.

Je mist wel een Gakpo en Madueke nu voorin, dat zijn toch beide spelers die vanuit het niets ineens het verschil kunnen maken door erdoor heen te steken. Maar voor nu, op naar de volgende wedstrijd :)

Op basis van de samenvatting zag ik 3 - 4 grote kansen voor Vitesse, maar toch ook 1 - 2 voor PSV. Dus 4 - 5 doelpunten verschil vind ik wat overdreven.

N.a.v. de wedstrijd wat overpeinzingen over het veel-bekritiseerde 'centrale blok' op het middenveld:
  • Omdat het verdedigend achterin erg fragiel is, vindt Schmidt het nodig om de verdediging te ontlasten/versterken. Mijns inziens terecht: die hebben de afgelopen wedstrijden (seizoen?) wel aangetoond dat ze onder druk nogal eens wat strapatsen uithalen.
  • Voor rust heeft Schmidt geprobeerd die verdediging op een andere manier te versterken dan met het blok Rosario/Sangaré ervoor (op verzoek van alle criticasters ;)?). Dat was duidelijk ook niet de oplossing.
  • De tweede helft ging een stuk beter. Dus toen het blok Rosario/Sangaré werd hersteld (toeval?). Met het huidige spelersmateriaal dus misschien gewoon wel de beste oplossing, ondanks de gebreken die dit blok soms ook wel vertoont.
  • Andere spelers dan Rosario/Sangaré hebben namelijk aangetoond de rol als 'centraal blok' niet beter (lees; meestal slechter) in te vullen dan zij. Misschien dat Van Ginkel hierin nog wat verandering kan brengen, maar die is daar tot nu toe nog niet fit genoeg voor
  • Toen Götze er vervolgens ook nog in kwam, ging het echt beter lopen. Soms is er gebrek aan verbinding tussen verdediging/middenveld en aanval; een van de kritiekpunten op Rosario en Sangaré. Maar ligt dat (alleen) aan dat centrale blok, of aan de mensen die er voor staan? Want met Götze ervoor snappen de spelers die in het veld staan elkaar blijkbaar wel beter?

PSV had twee 100% kansen in de eerste helft. Zahavi kreeg een grote kans na een assist van Bazoer. Vertessen kreeg een grote kans na een assist van Pasveer. Dit was het niveau van de eerste helft.

Dat is sowieso wel iets waar de PSV'ers een handje van hebben, dat recht op de doelman afschieten. Beetje meer geduld/rust voor de goal en een hoek kiezen zou geen kwaad kunnen. Nu schieten ze meestal vooral hard, maar het is ook vooral op hoop van zegen.

Daarom neemt Max ook altijd de penalties ;)

Toen Götze erin kwam zag je ook vooral dat er meer ruimte vrij kwam omdat hij wel snapt dat beweging cruciaal is om kansen te creëeren. Dan had je ook nog Zahavi die regelmatig goed terugzakte uit de spits om aanspeelbaar te worden.

Als Mo en andere jongens op die half 10 posities dit ook meer gaan doen zul je denk ik zien dat een Rosario en Sangare ook makkelijker kunnen voetballen omdat zij dan de bal kwijt kunnen. Mo is er eentje die vaak stil staat heel dicht bij de bal in plaats van dat hij de ruimtes in loopt. Mauro en Thomas doen dit op zich redelijk, maar die hebben niet de kwaliteiten om er vervolgens echt wat goeds mee te doen.

Hopelijk ziet Schmidt dit ook en wordt er aan gewerkt in de komende tijd, mocht dat zo zijn hebben we echt een sterk team staan.

Ongezouten Wat Constantine Renoir hier zegt dat klopt wel. Schotenverdeling was 8-8. Dus er was veel mogelijk. Beide ploegen hebben ook in de eerste helft wat grote kansen verprutst. Waarbij Vitesse voor een leeg doel miste, maar Vertessen eigenlijk het zelfde deed.

Ook een mooie analyse. Toch jammer dat PSV met 2 matige voetballers op het middenveld staat. Daar zou er toch minimaal 1 vervangen moeten worden door iemand met een goede, accurate passing.

Zoveel lost dat dan ook niet op. Je kan als Ihattaren zijnde jezelf zovaak vrijlopen in de ruimte i.p.v. dicht bij de bal, maar als Rosario en Sangare weer de zoveelste prut pass geven, dan ben je gewoon een hele wedstrijd voor jan doedel aan het rennen.

Let maar eens op de momenten wanneer die twee de bal verliezen, dat is voornamelijk wanneer ze de bal niet kwijt kunnen, moeten gaan kappen en draaien en vervolgens de bal terug willen spelen.

Of ze proberen een pass met een laag slagingspercentage omdat er geen betere opties zijn.

Let anders ook op hoeveel van de meest makkelijkste passjes bij die twee ook mislukken.

Er gaan ook wel eens makkelijke passes bij de meest technische spelers bij ons fout. Net als Malen wel eens mis of recht op de keeper schiet. Of dat Boscagli een kopduel verliest. Ik ben meer van het kijken naar dingen die structureel verkeerd gaan met de spelersgroep die je hebt om daarin te kunnen verbeteren. Zet bij ons een veel betere speler neer en je zult zien dat zij ook niet fatsoenlijk kunnen renderen wanneer alles stil staat.

Klopt helemaal maar een kinderhand is gauw gevuld

Ik heb de eerste helft niet gezien maar het zal wellicht ook mee wegen dat spelers als Guti en Fein eigenlijk nauwelijks wedstrijd ritme hebben.