Voeding en Supplementen

  • Topicstarter Verwijderd account Ralf Edström
  • Startdatum
Er is wel het een en ander; maar in mensen word FMT (fecal microbiota transplants) momenteel nog niet vaak als therapie ingezet. Wat uitzonderingen zijn C.Diff infecties, een bacterie in de darmen die leidt tot aanhoudende diarree en onstekingen in de darmen. Behandeling met antibiotica maakt het vaak niet beter waarmee er zeer veel micro-organismen gedood worden en terkorten aan goede bacterien zijn, waardoor de schadelijke bacterie weer snel terug kan keren, of vertrering een stuk minder goed verloopt. In ouderen kan het dodelijk zijn. FMT is daar een goedgekeurde en effectieve behandeling de boel weer te herstellen en resetten. Deze lancet review heeft een aantal studies met FMT in C.Diff behandeling gereviewd als je meer wil weten: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30386-2/fulltext

Overigens zelf ook meegewerkt in een groep die werkt aan dit thema (zie https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877821000545?via=ihub), maar een deel daarvan is nog onder constructie voor publicaties. Studie over obese ratten (hoog vet dieet) die een maagverkleining hebben gekregen, gewichtsverlies laten zien en verbeteringen in hun insuline-gevoeligheid. Geef je ze na de operatie breede antibiotica dan werkt het een stuk minder, en heeft minder blijvend voordeel. En geef je de poep van deze geopereerde ratten in een verdunde oplossing (via maagsonde) aan andere te ratten, dan laten ook zij een afname zien in lichaamsgewicht. Meer dan bij het ontvangen van poep van ratten die een gezond dieet en gewicht hadden, en met poep van obese ratten komen de ontvangers juist sterk aan. Ofwel de microbiota, danwel bijvoorbeeld de geconjugeerde galzuren die door deze maag-darm-bacterien worden afgegeven speler er mogelijk een belangrijke rol bij.

zie ook bijvoorbeeld:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2019.00455/full
https://gut.bmj.com/content/69/3/502
maar in mensen mogelijk minder effectief:

Overigens is FMT in mensen, naast een beetje een onaantrekkelijk taboe, onzettend lastig, temeer omdat we nogal variabel eten (in samenstelling en in processing). Wellicht dat effecten in dierstudies daarom grotere impact lijken te hebben (beter gecontrolleerd houden van de omgeving en het dieet) dan dat dit kan in de mensenwereld. Maar goed, ook dit microbioom-punt is een van de dingen waarom het niet raadzaam is om te veel, te vaak en zonder bewijzen een antibioticumkuurtje voor te schrijven, los van de risico's op resistentie. Maar ook bijvoorbeeld de gezonde effecten van borstvoeding, en het belang van verschillende "smeersels" bij de bevalling die je bij een keizersnede kunt mislopen, zijn in de afgelopen jaren ook een stuk meer op waarde geschat qua invloed op een (gezonde) darmflora (en op o.a. immuunfunctie en energiebalans in het latere leven).
Worden niet vaak ingezet.. Heb ik dus het 'geluk' dat mijn vrouw hier in alle geuren en kleuren over kan vertellen omdat het op haar afdeling dus wel gebeurt :CHEER: :eek: :braak:
 
Fascinerend en ondergewaardeerd topic blijf ik dit vinden en dank voor de mooie bijdragen. Ik ben geen expert dus het enige wat ik kan doen is het delen van persoonlijke ervaringen:

Ben opgegroeid met het idee dat je altijd voldoende vlees en zuivel moet eten om aan eiwitten en bouwstoffen te komen, maar vooral ook andere mythes zoals de stelling dat het ontbijt "de belangrijkste maaltijd van de dag" zou zijn en de frequenties en hoeveelheden ten aanzien van eten. Heb ook altijd veel gesport maar was nooit "echt" goed afgetraind, dwz nooit goed droog/atletisch. Altijd prima conditie/uithoudingsvermogen en spiermassa, maar weliswaar onder een hardnekkig laagje vet rond de onderbuik. En vet rond de onderbuik en rond de organen is het meest ongezonde vet dat je aan het lichaam kunt hebben. Ik kwam erachter dat dat in mijn geval zo was door alle mythes waar ik mee ben opgegroeid.

Eerste eye-openers voor mij waren de momenten van verdieping ten aanzien van "ons" eetpatroon en de effecten op zowel de gezondheid als het klimaat. En dan niet alleen die extreem Amerikaanse, gehypede Netflix-series - toegegeven, prima entertainment - maar meer wetenschappelijke artikelen en een goede vriend die ervoor doorgeleerd heeft (en me regelmatig bestookte met dergelijke literatuur). Volgens mij zijn de effecten op klimaat en leefbaarheid al lang uitgekauwd hier dus die ga ik niet herhalen, evenals gezondheidseffecten waar inmiddels zo ontzettend veel over te lezen valt.

De grootste uitdaging voor mij was hoe een plantaardig dieet te combineren met alle huidige bezigheden, i.e. werk, sport en sociale aangelegenheden. Het is een verandering van leefstijl, maar lang niet zo moeilijk als men beweert. Het is maar hoe graag je het wilt en hoe efficiënt je om kunt gaan met zaken die je in evenwicht wilt houden (bijvoorbeeld: als je weet dat je vrijwel elk weekend wel een keer ergens buiten de deur of bij mensen eet, dan kun je dat prima compenseren door doordeweeks braaf te zijn, zodat je in het weekend ook niet continu de spelbreker hoeft te zijn en oprecht eens kunt genieten van een goed stuk biefstuk.) Dan nog blijft een "plantaardig dieet" te vaag, want ook met een plantaardig dieet kun je gigantisch de mist in gaan doordat er in vleesvervangers zo ontiegelijk veel troep zit dat je puur vanuit gezondheidsperspectief net zo goed alsnog elke dag dierlijk kunt eten (behalve dat Moeder Aarde dan nog verder in haar ster wordt genomen). Los daarvan kun je je alsnog volproppen met fruit en andere suikers die het er niet beter op maken (insuline!), alleen maar zorgen voor meer hongergevoel en te veel schommelingen in energie en concentratie. Voor mij was de oplossing meer vetten, voldoende eiwitten en minimale suikers, zonder de suikers helemaal uit te bannen. Het mooie is dat het mij op het gebied van werk en sport alleen maar ten goede is gekomen. Meer focus, meer kracht/energie en een betere nachtrust.

En dat laatste heeft niet alleen te maken met wat ik eet, maar zeker ook de frequentie. Intermittent fasting wordt tegenwoordig onterecht weggezet als hype. Hoewel, niet onterecht; de voor mij fundamentele waarde van IF - het spirituele element van vasten - wordt ondergesneeuwd door guru's die erbij zweren binnen mum van tijd af te vallen. Mijn doel van IF is nooit het afvallen geweest, maar het spirituele in combinatie met betere resultaten op werk én sport. Heb hier veel advies over ingewonnen en het enige wat ik erover kan zeggen is dat het voor mij werkt. Paradoxaal genoeg veel meer focus en energie in de ochtend (op lege maag dus), geen "after dinner-dipjes" meer (doordat je insuline domweg beter reguleert) en meer uithoudingsvermogen tijdens het sporten.

Omwille van de lengte van dit verhaal een shortcut: de magische formule is voor mij

c. 80% plantaardig dieet: 1-2 dagen per week dierlijk, veelal in het weekend zodat het nooit ten koste hoeft te gaan van het sociale leven (en af en toe dierlijk ook gewoon "lekker" is en voor mij de manier om deze stijl vol te houden, de lange adem)
+ intermittent fasting (variërend van 16/8 tot 18/6, maar puur voor spirituele doeleinden ook wel eens volledige dagen gevast, gemiddeld 1x per 3 weken)
+ max 2-3 maaltijden per dag hoog in vetten, medium in eiwitten en laag in suikers
+ géén tot zo min mogelijk snacking/tussendoortjes (hoe gezond ook, kaken op elkaar! Insuline niet onnodig stimuleren)
+ 30 min-HIIT-trainingen vroeg in de ochtend op lege maag afgewisseld door krachttrainingen (niet op lege maag) en sociaal sporten (voetbal/tennis etc)
+ drastisch minder alcohol.

De resultaten op conditioneel, fysiek en vooral spiritueel (! underrated effect !) gebied zijn voor mij onbeschrijflijk en zijn in relatief rap tempo gegaan.

Duidelijke disclaimer behorend bij bovenstaand verhaal is dus dat dit een persoonlijk verhaal is en veelal gebaseerd is op "trial and error" én dat een ander lichaam hier net zo goed heel slecht op zou kunnen reageren. Maar wel verrijkend om voor mezelf in elk geval de balans te hebben gevonden en te weten waar mijn lichaam goed op lijkt te gaan, hoewel veel van de zogenaamde vondsten eigenlijk voornamelijk "common sense" zijn. Het is alleen zo jammer dat die common sense vaak vertroebeld wordt door een bataljon aan zogenaamde experts die zelden afhankelijk zijn, lobbygroepen en stokoude, hardnekkige tradities en gewoonten. Ik heb bovenstaande ook niet allemaal tegelijk gedaan uiteraard, maar stapsgewijs om de effecten voor mezelf te kunnen isoleren en te kunnen begrijpen hoe mijn lichaam op elke aanpassing reageert. Ik kan eenieder aanraden om een persoonlijke zoektocht te starten en meer bewustzijn te creëren tav voeding en levensstijl. Het liefst wel met geleerde mensen die je goed kunnen adviseren.

(Vasten verdient imo trouwens een heel apart topic vanwege de geestelijke voordelen. Met vasten doel ik niet alleen op voeding, maar ook bijvoorbeeld "digitale consumptie" en minimaliseren van social media of onnodig nieuws volgen. Of voor eens en voor altijd kappen met porno ;))

(Oh ja, zitten wel mindere kanten aan dit hele verhaal: 1. Kan het weer niet beknopt houden; 2. Na zo veel moeite en commitment krijg ik nu van m'n vriendin te horen dat ze juist m'n lovehandles terug wil:ROFL:)
 
Fascinerend en ondergewaardeerd topic blijf ik dit vinden en dank voor de mooie bijdragen. Ik ben geen expert dus het enige wat ik kan doen is het delen van persoonlijke ervaringen:

Ben opgegroeid met het idee dat je altijd voldoende vlees en zuivel moet eten om aan eiwitten en bouwstoffen te komen, maar vooral ook andere mythes zoals de stelling dat het ontbijt "de belangrijkste maaltijd van de dag" zou zijn en de frequenties en hoeveelheden ten aanzien van eten. Heb ook altijd veel gesport maar was nooit "echt" goed afgetraind, dwz nooit goed droog/atletisch. Altijd prima conditie/uithoudingsvermogen en spiermassa, maar weliswaar onder een hardnekkig laagje vet rond de onderbuik. En vet rond de onderbuik en rond de organen is het meest ongezonde vet dat je aan het lichaam kunt hebben. Ik kwam erachter dat dat in mijn geval zo was door alle mythes waar ik mee ben opgegroeid.

Eerste eye-openers voor mij waren de momenten van verdieping ten aanzien van "ons" eetpatroon en de effecten op zowel de gezondheid als het klimaat. En dan niet alleen die extreem Amerikaanse, gehypede Netflix-series - toegegeven, prima entertainment - maar meer wetenschappelijke artikelen en een goede vriend die ervoor doorgeleerd heeft (en me regelmatig bestookte met dergelijke literatuur). Volgens mij zijn de effecten op klimaat en leefbaarheid al lang uitgekauwd hier dus die ga ik niet herhalen, evenals gezondheidseffecten waar inmiddels zo ontzettend veel over te lezen valt.

De grootste uitdaging voor mij was hoe een plantaardig dieet te combineren met alle huidige bezigheden, i.e. werk, sport en sociale aangelegenheden. Het is een verandering van leefstijl, maar lang niet zo moeilijk als men beweert. Het is maar hoe graag je het wilt en hoe efficiënt je om kunt gaan met zaken die je in evenwicht wilt houden (bijvoorbeeld: als je weet dat je vrijwel elk weekend wel een keer ergens buiten de deur of bij mensen eet, dan kun je dat prima compenseren door doordeweeks braaf te zijn, zodat je in het weekend ook niet continu de spelbreker hoeft te zijn en oprecht eens kunt genieten van een goed stuk biefstuk.) Dan nog blijft een "plantaardig dieet" te vaag, want ook met een plantaardig dieet kun je gigantisch de mist in gaan doordat er in vleesvervangers zo ontiegelijk veel troep zit dat je puur vanuit gezondheidsperspectief net zo goed alsnog elke dag dierlijk kunt eten (behalve dat Moeder Aarde dan nog verder in haar ster wordt genomen). Los daarvan kun je je alsnog volproppen met fruit en andere suikers die het er niet beter op maken (insuline!), alleen maar zorgen voor meer hongergevoel en te veel schommelingen in energie en concentratie. Voor mij was de oplossing meer vetten, voldoende eiwitten en minimale suikers, zonder de suikers helemaal uit te bannen. Het mooie is dat het mij op het gebied van werk en sport alleen maar ten goede is gekomen. Meer focus, meer kracht/energie en een betere nachtrust.

En dat laatste heeft niet alleen te maken met wat ik eet, maar zeker ook de frequentie. Intermittent fasting wordt tegenwoordig onterecht weggezet als hype. Hoewel, niet onterecht; de voor mij fundamentele waarde van IF - het spirituele element van vasten - wordt ondergesneeuwd door guru's die erbij zweren binnen mum van tijd af te vallen. Mijn doel van IF is nooit het afvallen geweest, maar het spirituele in combinatie met betere resultaten op werk én sport. Heb hier veel advies over ingewonnen en het enige wat ik erover kan zeggen is dat het voor mij werkt. Paradoxaal genoeg veel meer focus en energie in de ochtend (op lege maag dus), geen "after dinner-dipjes" meer (doordat je insuline domweg beter reguleert) en meer uithoudingsvermogen tijdens het sporten.

Omwille van de lengte van dit verhaal een shortcut: de magische formule is voor mij

c. 80% plantaardig dieet: 1-2 dagen per week dierlijk, veelal in het weekend zodat het nooit ten koste hoeft te gaan van het sociale leven (en af en toe dierlijk ook gewoon "lekker" is en voor mij de manier om deze stijl vol te houden, de lange adem)
+ intermittent fasting (variërend van 16/8 tot 18/6, maar puur voor spirituele doeleinden ook wel eens volledige dagen gevast, gemiddeld 1x per 3 weken)
+ max 2-3 maaltijden per dag hoog in vetten, medium in eiwitten en laag in suikers
+ géén tot zo min mogelijk snacking/tussendoortjes (hoe gezond ook, kaken op elkaar! Insuline niet onnodig stimuleren)
+ 30 min-HIIT-trainingen vroeg in de ochtend op lege maag afgewisseld door krachttrainingen (niet op lege maag) en sociaal sporten (voetbal/tennis etc)
+ drastisch minder alcohol.

De resultaten op conditioneel, fysiek en vooral spiritueel (! underrated effect !) gebied zijn voor mij onbeschrijflijk en zijn in relatief rap tempo gegaan.

Duidelijke disclaimer behorend bij bovenstaand verhaal is dus dat dit een persoonlijk verhaal is en veelal gebaseerd is op "trial and error" én dat een ander lichaam hier net zo goed heel slecht op zou kunnen reageren. Maar wel verrijkend om voor mezelf in elk geval de balans te hebben gevonden en te weten waar mijn lichaam goed op lijkt te gaan, hoewel veel van de zogenaamde vondsten eigenlijk voornamelijk "common sense" zijn. Het is alleen zo jammer dat die common sense vaak vertroebeld wordt door een bataljon aan zogenaamde experts die zelden afhankelijk zijn, lobbygroepen en stokoude, hardnekkige tradities en gewoonten. Ik heb bovenstaande ook niet allemaal tegelijk gedaan uiteraard, maar stapsgewijs om de effecten voor mezelf te kunnen isoleren en te kunnen begrijpen hoe mijn lichaam op elke aanpassing reageert. Ik kan eenieder aanraden om een persoonlijke zoektocht te starten en meer bewustzijn te creëren tav voeding en levensstijl. Het liefst wel met geleerde mensen die je goed kunnen adviseren.

(Vasten verdient imo trouwens een heel apart topic vanwege de geestelijke voordelen. Met vasten doel ik niet alleen op voeding, maar ook bijvoorbeeld "digitale consumptie" en minimaliseren van social media of onnodig nieuws volgen. Of voor eens en voor altijd kappen met porno ;))

(Oh ja, zitten wel mindere kanten aan dit hele verhaal: 1. Kan het weer niet beknopt houden; 2. Na zo veel moeite en commitment krijg ik nu van m'n vriendin te horen dat ze juist m'n lovehandles terug wil:ROFL:)
Een 👍🏼 Voor het verhaal, maar verder denk ik vooral “wat doet hij zichzelf aan”…

😬
 
Een duimpje in de hoop dat ie het daar dan bij laat. Snap ik wel.

Nee, leuk dat ie terug is hoor. Echt.
Brains en “terug”, is dat een “meme” op dit forum waar ik nog te groen voor ben om het te begrijpen? Onder zijn Posts zie ik elke keer dat hij “back” zou zijn…maar op gegeven moment na verloop van tijd…ben je dat toch niet meer?🙄 dan ben je er toch gewoon?😵‍💫
 
Ik snap m. Alleen nog porno-marathons gedurende forumpauzes en vice versa, als ik z’n verhaal goed interpreteer🧐
Ehm nee, aangaande de 65%, dit getal zal je vaker tegenkomen, is een terugkerend element. Was ooit iemand die ergens het percentage 65% aan hing (als ik het goed heb betrof dit het werkeloosheidspercentage t.g.v. Covid) de persoon heeft in een korte tijd een niet te ontkennen invloed gehad, want de 65% houden we er vooralsnog in.

Aangaande je aannames rondom Brains zit je aardig fout, maar dat mag hij zelf uitleggen als hij daar zin in heeft.
 
Ehm nee, aangaande de 65%, dit getal zal je vaker tegenkomen, is een terugkerend element. Was ooit iemand die ergens het percentage 65% aan hing (als ik het goed heb betrof dit het werkeloosheidspercentage t.g.v. Covid) de persoon heeft in een korte tijd een niet te ontkennen invloed gehad, want de 65% houden we er vooralsnog in.

Aangaande je aannames rondom Brains zit je aardig fout, maar dat mag hij zelf uitleggen als hij daar zin in heeft.
Ok thx nu begrijp ik de 65% iig, voel me al iets meer volwaardig lid nu😝
 
Ehm nee, aangaande de 65%, dit getal zal je vaker tegenkomen, is een terugkerend element. Was ooit iemand die ergens het percentage 65% aan hing (als ik het goed heb betrof dit het werkeloosheidspercentage t.g.v. Covid) de persoon heeft in een korte tijd een niet te ontkennen invloed gehad, want de 65% houden we er vooralsnog in.

Aangaande je aannames rondom Brains zit je aardig fout, maar dat mag hij zelf uitleggen als hij daar zin in heeft.

Dat van die pornomania tijdens z'n pauzes klopt wel. Maar dat mag Brainz verder zelf uitleggen.
 
Fascinerend en ondergewaardeerd topic blijf ik dit vinden en dank voor de mooie bijdragen. Ik ben geen expert dus het enige wat ik kan doen is het delen van persoonlijke ervaringen:

Warning: Long Read

Leuk verhaal om te lezen! Eindelijk weer een longread (hoewel, dit is 1 van je kortste longreads ooit) van Brainz! :CHEER:

Ik pik er een paar dingen tussenuit om wat verder op te reageren. Het blijft één van mn favoriete onderwerpen, dus ik kan het toch niet laten ;)

ook andere mythes zoals de stelling dat het ontbijt "de belangrijkste maaltijd van de dag" zou zijn

En toch zit daar een kern van waarheid in. In ieder geval voor personen die af willen vallen.
Wat je eet blijft belangrijker dan wanneer je het eet. Maar de verschillen van wanneer je eet (ontbijt, lunch, avond) zijn significant, zie o.a. deze studie
Dit heeft misschien deels te maken met hoe meer iemand in de ochtend eet, hoe minder behoefte die persoon heeft om s'middags en helemaal 's avonds te eten. Maar de belangrijkste reden is dat het lichaam meer energie uit de voeding omzet in warmte bij een ontbijt dan bij het avondeten.

De good old 'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar' is zo gek nog niet, in dat opzicht :)

Dan nog blijft een "plantaardig dieet" te vaag, want ook met een plantaardig dieet kun je gigantisch de mist in gaan doordat er in vleesvervangers zo ontiegelijk veel troep zit dat je puur vanuit gezondheidsperspectief net zo goed alsnog elke dag dierlijk kunt eten (behalve dat Moeder Aarde dan nog verder in haar ster wordt genomen).

Je hebt het volgens mij daar al eens eerder over gehad, maar krijg het zo gauw niet terug gevonden.

Ik ga absoluut niet beweren dat vleesvervangers gezond zijn, want dat zijn ze niet. Vooral vanwege het hoge zoutgehalte.
Maar ook omdat het bewerkt voedsel blijft. En dat is nagenoeg altijd minder gezond dan de 'whole food' waarvan het gemaakt is. Als we naar 1 vd bekendste plantaardige burgers kijken, die van Beyond Meat, dan zit daar erwteneiwit in. Veel beter is om die erwten zelf te eten. Nutriënten in een 'whole food' werken samen op manieren die de wetenschap nog volop aan het ontdekken is. Duidelijk is wel dat de losse nutriënten niet hetzelfde doen als het oorspronkelijke pakketje waar die nutriënten samen in zaten.

Maar maakt dit, en ook de evt toevoegingen, een vleesvervanger minder gezond dan het vlees dat het moet vervangen?

Het antwoord lijkt daarop 'nee'. Vergelijk een Beyond Meat burger met een reguliere hamburger van rundvlees, dan komt de Beyond Meat burger er beter uit.
Dat zit hem in hormonen, antibioticaresten, cholesterol, maar vooral in transvetten.
Transvetten zitten niet in plantaardige burgers, maar wel in dierlijke producten. De veilige upper limit blijkt 0 te zijn, omdat elke toenname leidt tot een hogere kans op hart- en vaatziekten.

Ik kwam deze quote tegen, en vond het zowel veelzeggend, grappig als tenenkrommend:
In 2002 werd Eric Rimm, een 'nutritional epidemiologist at the Harvard School of Public Health' geïnterviewd, nadat hij en andere panelleden een rapport hadden opgesteld met voedingsrichtlijnen, zoals het voedingscentrum dat ook doet.

Hij gaf als antwoord op de vraag waarom het panel geen veilige upper limit van 0 voor transvetten heeft opgeschreven :
"We can't tell people to stop eating all meat and all dairy products," he said.
"Well, we could tell people to become vegetarians," he added. "If we were truly basing this only on science, we would, but it is a bit extreme."

Ja... je zou eens wat wat wetenschappelijks aan het publiek voorleggen en de keuze aan hen zelf laten verder.. :FP:

Anyway. Ik eet ze dus ook zelden, die vleesvervangers. Te ongezond naar mijn smaak.

Los daarvan kun je je alsnog volproppen met fruit en andere suikers die het er niet beter op maken (insuline!), alleen maar zorgen voor meer hongergevoel en te veel schommelingen in energie en concentratie. Voor mij was de oplossing meer vetten, voldoende eiwitten en minimale suikers, zonder de suikers helemaal uit te bannen

Ik heb het eerder opgenomen voor fruit, en ik doe het nu weer.
Fruit enerzijds en losse of toegevoegde suikers anderzijds mogen nooit op 1 hoop gegooid worden. Zeker niet als het gaat om gevolgen in het lichaam.
Fruit zit vol vezels en heel veel fytonutriënten die ervoor zorgen dat de suikers in dat fruit een stuk minder maar ook veel minder snel worden opgenomen in het bloed.
Drink een glas suikerwater of eet een stuk wit brood en je suikerspiegel en vervolgens insuline levels schieten omhoog om daarna een megadrop te hebben. Maar doe je er blauwe bessen bij, waar ook suikers in zitten en dus het totaal aan suiker groter wordt, en die pieken en dalen worden veel vlakker.
Dat effect is niet iets uniek voor blauwe bessen, maar ook bijv appels en aardbeien.
Fruit bevat zoveel goede nutriënten die ook nagenoeg enkel in fruit te vinden zijn, dat wat mij betreft nooit en te nimmer aangeraden moet worden om dat zomaar over te slaan, of te minderen.

(Speciaal voor De Bouterbaas : Ik kwam studies tegen waarbij proefpersonen een dieet kregen van 20 stuks fruit per dag, voor enkele weken of zelfs maanden: Geen negatieve gevolgen voor gewicht, bloeddruk, insuline etc. Maar nou komt ie: Er was nog nooit bij een dergelijke studie zo ontzettend veel gepoept door proefpersonen als bij deze studie.
Doe er je voordeel mee :maniac: )

Suikers in zijn algemeenheid: Onze hersenen zijn grootverbruikers van glucose. Hoeveel dat is, zal persoon verschillen. Idd suikers niet helemaal uitbannen, want fruit is goed. Maar ook zeker niet weinig koolhydraten uit volkoren granen en pseudogranen. Je brainz (yup, ik maak m gewoon!) hebben het nodig.
Wellicht niet voor jou relevant, maar om het verhaal compleet te maken wilde ik t toch ff vermelden.


En dat laatste heeft niet alleen te maken met wat ik eet, maar zeker ook de frequentie. Intermittent fasting wordt tegenwoordig onterecht weggezet als hype.

Ben er nog niet veel ingedoken. Maar wat ik ben tegen gekomen is het wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk of, en zo ja hoe, IF kan bijdragen aan iemands gezondheid.
Interessante stuff wel, zou er nog eens wat dieper in moeten duiken.

Maar als iemand zich er beter bij voelt, en verder zorgt alle nodige nutriënten binnen te krijgen, is daar niks mis mee lijkt me.
Voor zo ver ik ben tegen gekomen, lijken er ook geen nadelen aan te zitten.

Of voor eens en voor altijd kappen met porno ;))

Kappen met porno zee tie.... :FP:
Mafklapper!

(Oh ja, zitten wel mindere kanten aan dit hele verhaal: 1. Kan het weer niet beknopt houden; 2. Na zo veel moeite en commitment krijg ik nu van m'n vriendin te horen dat ze juist m'n lovehandles terug wil:ROFL:)

Tis ook nooit goed bij die bitches!:mad:


@Iedereen:
Willen jullie meer of minder Long Reads van Brainz?

ELPSV: "Meer, meer meer!"
 
Even iets verder gedoken in de Evidence ( tenminste, als het gaat om gewichtsverlies) .

Ik vond deze erg interessant;

Met name tip 26: ' 'En goed kauwe da's belangrijk, goed kauwe, hè, dat je eten gelijkmatig in je bloed komp '

( Okee! ik zal binnenkort met iets anders aankomen dan Koot en Bie. beloofd. ) .
 
Leuk verhaal om te lezen! Eindelijk weer een longread (hoewel, dit is 1 van je kortste longreads ooit) van Brainz! :CHEER:
Maak nu geen slapende honden wakker! ;) Ik zal eerlijk bekennen dat ik wel eens in de verleiding ben geweest iedereen te overspoelen in andere topics, hehe. Keutels wijselijk ingehouden.

Verder denk ik dat ik het op bijna alle punten wel eens met je ben, met wat nuances van mijn kant hier en daar. Vandaar ook de nadruk die ik probeerde te leggen op het feit dat het een persoonlijk verhaal is en het toevallig voor mij heel goed werkt momenteel. Het hangt ervan af welk doel je hebt. Als je sec wilt afvallen dan heb je helemaal gelijk op bepaalde punten, maar alleen afvallen is nooit mijn doel geweest. Vandaar ook verschil in aanpak.

Bijvoorbeeld:
- Klopt; zwaarder ontbijten en lichter avondeten is absoluut een betere aanpak voor mensen die echt willen afvallen, mits ze daadwerkelijk die drie maaltijden nodig hebben. Puur pragmatisch bekeken kan IF per definitie ook een instrument zijn om af te vallen, omdat het idee is dat je één van de drie maaltijden systematisch overslaat en je dus minder calorieën binnen krijgt (tenzij je het vervolgens inderdaad bont maakt met die andere twee maaltijden, maar dan ben je geen IF aan het doen maar jezelf vooral voor de gek aan het houden, hehe). Ontbijt overslaan is vele malen gemakkelijker en praktischer dan het avondeten te skippen. (En voor mij is in elk geval het belangrijkste effect van het skippen van het ontbijt dat ik me in de ochtenden veel energieker en meer gefocust voel én m'n HIIT-trainingen in de ochtend effectiever zijn, omdat je je opgeslagen reserves gebruikt om te verbranden.)
- Ik geloof ook jouw stelling dat vleesvervangers - hoewel ongezond, daar zijn we het over eens - alsnog minder ongezond zijn dan het aanhouden van een dierlijk dieet. Was wellicht te scherp gesteld van me, maar ik wilde vooral benadrukken dat ik ook dat geen goede oplossing vind puur vanuit gezondheid beredeneerd (klimaat etc ander verhaal).
- Helemaal eens wat betreft fruit. Als ik m'n post zo terug leest lijkt het idd alsof ik fruit aan het "bashen" ben, maar fruit is essentieel. De minimale suikers waar ik op doelde zijn voor mij ook fruit. En dan specifiek blauwe bessen, bramen, frambozen en rode (zure) bessen. Voor zware inspanningen af en toe een banaan of een paar dadels ook dikke prima. De vezels en andere vitaminen zijn een must wmb. Alleen ook voor fruit geldt wmb: let op, doe het met mate en weet wélke fruitsoorten je beter niet in te grote porties kunt consumeren. Inderdaad een fundamenteel verschil met alle toevoegingen en troep, alle "-oses" (fructose-siroop, dextrose, etc.) Te allen tijde zo veel mogelijk vermijden imo. En niet te vergeten de "verborgen" suikers in brood etc.
Kappen met porno zee tie.... :FP:
Mafklapper!
:ROFL::oops:
Tis ook nooit goed bij die bitches!:mad:
:ROFL::clap2:
@Iedereen:
Willen jullie meer of minder Long Reads van Brainz?

ELPSV: "Meer, meer meer!"
:ROFL::star:
 
Dat van die pornomania tijdens z'n pauzes klopt wel. Maar dat mag Brainz verder zelf uitleggen.
De een zijn porno is de ander zijn artikel over invloed van de overheid op het instandhouden van de geaggregeerde vraag in de post-Keynesianen stroming modellen?
 
Is uiteindelijk een jaar later geworden. :unsure:

Een jaar geleden had ik slechts een paar maanden ervaring met fitness. Ik woog 75 kilo (bij 1.89) en wilde graag wat massa opbouwen. Begon met drie keer per week trainen, schroefde dit al snel op naar vier keer en ben sinds de komst van Corona (thuiswerken, dus meer tijd) 5 a 6 keer per week met gewichten aan de gang. En eten, wat heb ik veel gegeten. En het leuke is, het kost totaal geen moeite. Zo leuk om steeds weer progressie te boeken en nieuwe dingen te leren. Net een groot, gezond project. Resultaat: een nieuwe hobby, meer energie en zelfvertrouwen, 10 extra kilo's (oké, ook genoeg vet) en een betere houding. Nu nog 5 kilo erbij en daarna droogtrainen. Zin in!
Inmiddels (15 maanden later) de 5 kilo erbij gegeten en daarmee mijn streefgewicht van 90 kilo gerealiseerd. De laatste kilo's waren lastig, maar gek genoeg hielp het om het aantal trainingsdagen te beperken tot drie keer per week. Nu ga ik proberen om dit gewicht te behouden maar dan met meer spieren en minder vet. Wellicht post ik over een jaar een before and after. Op naar de sixpack. 😁
 
Inmiddels (15 maanden later) de 5 kilo erbij gegeten en daarmee mijn streefgewicht van 90 kilo gerealiseerd. De laatste kilo's waren lastig, maar gek genoeg hielp het om het aantal trainingsdagen te beperken tot drie keer per week. Nu ga ik proberen om dit gewicht te behouden maar dan met meer spieren en minder vet. Wellicht post ik over een jaar een before and after. Op naar de sixpack. 😁
Cool man! Ik ben benieuwd!
Ik heb sinds januari ook gewerkt aan een sixpack en dat is wonderwel gelukt. Niet verkeerd voor een ouwe lul van 46, vond ik zelf.:geek:
 
Terug
Bovenaan Onderaan