Jullie bijdragen over creatine hebben mij geinspireerd.
Creatine staat er blijkbaar niet slecht op ( 'it won't hurt' ) maar echt overtuigend nuttig voor iedere sporter lijkt het niet te zijn.
Een analyse van de Mayo clinic bijvoorbeeld:
Our take
Generally safe
Creatine might benefit athletes who need short bursts of speed or increased muscle strength, such as sprinters, weight lifters and team sport athletes.
While taking creatine might not help all athletes, evidence suggests that it generally won't hurt if taken as directed.
Although an older case study suggested that creatine might worsen kidney dysfunction in people with kidney disorders, creatine doesn't appear to affect kidney function in healthy people. '
Bron
En:
' The body makes about half the creatine it needs. The other half comes from foods, especially meats and fish, which means vegetarians often have lower levels of creatine than people who eat meat. '
Bron
Het blijft een feit dat je niet zomaar je dagelijkse hoeveelheid creatine binnenhaalt met voeding; 0.3
gram per kilogram lichaamsgewicht
per dag ?
Kijk hier eens:
Waar zit creatine in?
Voedingsmiddel | Aantal gr creatine per kilo |
· Biefstuk | 4,5 |
· Kip | 3.4 |
· Konijn | 3.4 |
· Hartweefsel os | 2.5 |
· Hartweefsel varken | 1.5 |
· Zalm | 4,5 |
· Haring | 6,5 – 10 |
· Tonijn | 4,0 |
'
Je zal maar 100 kilo wegen ( 30 gram creatine per dag) , en je wilt je spiermassa verbeteren???
Stel, je maakt 15 gram creatine per dag zelf aan.
Dan blijft er toch 2 kilo haring per dag over?? Wie haalt dat?
Tijd voor meer onderzoek, lijkt mij.