Het oude religie-hoekje was ook een mooie vond ik.Oh? Dít soort verrijkende topics hebben wij hier op het PSV-forum regelmatig....... ik begrijp dat het bij het Ajax-aftreksel allemaal niet zo bijzonder is....?
Hoe zou het met Joël zijn?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Let op: This feature may not be available in some browsers.
Het oude religie-hoekje was ook een mooie vond ik.Oh? Dít soort verrijkende topics hebben wij hier op het PSV-forum regelmatig....... ik begrijp dat het bij het Ajax-aftreksel allemaal niet zo bijzonder is....?
Het oude religie-hoekje was ook een mooie vond ik.
Hoe zou het met Joël zijn?
Ik drink dus thuis redelijk wat van die Zero drank. Gaat die insulineaanmaak op smaak of op herkenning van voedsel door de spijsvertering?Een discussie waar ik t eerder al eens over had is de wenselijkheid van het innemen van bijvoorbeeld suikervervangers. Die ligt erg gecompliceerd. Voor n diabeet is in mijn optiek een cola zero wellicht niet direct een bedrijging voor de suikerspiegel maar het lichaam leert er wel mee dat de zoete smaak niet direct gecountert hoeft te worden met t vrijmaken van insuline waarmee de inname van echte suiker tijdens een volgende maaltijd schadelijker kan worden. Ik zou zelf (of voor kinderen) dus echt niet een halve liter diet-cola zien als gezonder alternatief aan suikerhoudende frisdrank (beide zou ik afraden).
Mwaahh, deze is wel van een, zelfs voor het PSV forum, hoge kwaliteit.Oh? Dít soort verrijkende topics hebben wij hier op het PSV-forum regelmatig....... ik begrijp dat het bij het Ajax-aftreksel allemaal niet zo bijzonder is....?
Ik drink dus thuis redelijk wat van die Zero drank. Gaat die insulineaanmaak op smaak of op herkenning van voedsel door de spijsvertering?
Hij zit inmiddels niet meer in Oss, maar in 020! Hij schurkt tegen de politiek, converseert met Van der Staaij en in mei verschijnt zijn eerste boek. We gaan nog meer van hem horen in de toekomst, gok ik.Ik stel me graag voor dat die zijn haar heeft laten groeien, zijn functie als dominee heeft neergelegd en naar Noorwegen is verhuisd om een Bed & Breakfast te starten op een indrukwekkende fjord - met bungeejumping opties.
Of, die heeft vorige maand nog een kerstgezinsdienst gegeven bij zijn gemeente.
Google leert mij dat het het tweede betreft.
Ik drink dus thuis redelijk wat van die Zero drank. Gaat die insulineaanmaak op smaak of op herkenning van voedsel door de spijsvertering?
Hij zit inmiddels niet meer in Oss, maar in 020! Hij schurkt tegen de politiek, converseert met Van der Staaij en in mei verschijnt zijn eerste boek. We gaan nog meer van hem horen in de toekomst, gok ik.
Terug on topic. Hosti's, hebben ze voedingswaarde?
Ik denk dat zo'n hosti precies in het gat van een schijfje ananas past, dus waarom niet?Hosti Hawaii?
Mwaahh, deze is wel van een, zelfs voor het PSV forum, hoge kwaliteit.
Ik denk dat zo'n hosti precies in het gat van een schijfje ananas past, dus waarom niet?
Hier dus ook. Op werk thee en water. Thuis vaak cola zero.Mijn grootste "zonde" is de (zero-)frisdrank. Ik drink gewoon heel veel op een dag en de lege flessen voor een statiegeld-ritje naar de supermarkt stapelen zich iedere week weer behoorlijk op. Ik drink overdag op m'n werk een aantal flessen water leeg, maar ga 's avonds altijd over op een prikje en drink dan gerust nog een fles leeg in mijn eentje, of soms meer. Het is altijd zero calories, maar ik besef me inmiddels ook dat je lijf hoe dan ook een soort reactie zal geven op wat er in zo'n fles zit. Zou je in ieder geval wel verwachten. Er wordt regelmatig geconcludeerd door "experts" in de familie dat ik wel suikerziekte moet hebben, maar vooralsnog kom ik iedere bloed-APK glansrijk uit de test.
Mocht ik ooit van alles gaan mankeren, meld ik mij nog eens als test subject.
Mijn grootste "zonde" is de (zero-)frisdrank. Ik drink gewoon heel veel op een dag en de lege flessen voor een statiegeld-ritje naar de supermarkt stapelen zich iedere week weer behoorlijk op. Ik drink overdag op m'n werk een aantal flessen water leeg, maar ga 's avonds altijd over op een prikje en drink dan gerust nog een fles leeg in mijn eentje, of soms meer. Het is altijd zero calories, maar ik besef me inmiddels ook dat je lijf hoe dan ook een soort reactie zal geven op wat er in zo'n fles zit. Zou je in ieder geval wel verwachten. Er wordt regelmatig geconcludeerd door "experts" in de familie dat ik wel suikerziekte moet hebben, maar vooralsnog kom ik iedere bloed-APK glansrijk uit de test.
Mocht ik ooit van alles gaan mankeren, meld ik mij nog eens als test subject.
Gregor verdient zijn geld uitsluitend met nutricionfacts. Dat hij zijn info ook gratis weggeeft zie ik in dit geval als een business-model. Dat wil niet zeggen dat zijn info niet betrouwbaar is, maar daardoor moet je wel, zoals je zelf zegt, kritisch blijven. Gregor heeft er enorm belang bij dat mensen in het straatje van Nuticionfacts blijven denken omdat zijn volgende salarisstrook er vandaan komt.
Die tekstuele stukken zijn samenvatting van de video's die gemaakt zijn, waar naar gelinkt wordt. Onder de video's dus de 'sources cited', waar de video's dus op zijn gebaseerd.Als ik een willekeurige link open (klik, oprecht de eerste die ik nu tegenkwam) schrijft hij dat een plantaardig dieet al binnen enkele weken een verhoogde weerbaarheid tegen kanker oplevert (even vrij vertaald). In het artikel wordt wel gesproken over onderzoeken maar er staan geen cijfermatige onderbouwing in (op zich begrijpelijk, dat leest niet lekker) en elke link verwijst naar een van zijn andere blogs of video's.
Je eerste link hier, daar kan ik zo goed als 100% mee eens zijn. Hij beschrijft het inderdaad heel goed!Eerlijk is eerlijk, ik heb verder ook geen moeite gedaan om de site verder te bekijken. Deze man lijkt het goed te omschrijven (klik). Hier ook een redelijk onderbouwd artikel erover (klik)(waar ik overigens snel doorheen gelezen heb). Mijn grootste probleem met Game Changers is dat een documentaire alle kanten van een verhaal moet vertellen en deze documentaire een eenzijdig verhaal verteld. (naar mijn mening)
Joe Rogan (die trouwens deze maand een volledig vlees gebaseerd dieet volgt, wat weer een andere uiterste is) had Wilkes uitgenodigd voor een discussie. klik Die ben ik nu aan het luisteren.
Ik citeer uit hetzelfde artikel:
"Humans come from a fairly generalized line of higher primates, a lineage able to utilize a wide range of plant and animal foods. There is general agreement that the ancestral line (Hominoidea) giving rise to humans was strongly herbivorous (14, 15)."
Je stelt dat "Eventuele slechte bedoelingen uit die industrie om mensen meer noten te laten eten zijn in mijn ogen dan verreweg minder schadelijk dan van industriën die mensen aan troep willen helpen.". Dat is een gevaarlijke stelling dat uitgaat van een bias. Ik ben fan van noten als aanvulling op een dieet. Maar in deze discussie zouden we eigenlijk de gezouten pinda's en party nootjes moeten pakken. Dan wordt het al een ander verhaal toch? (de studies die je aanhaalt stellen trouwens dat je wel aankomt van noten, maar niet zoveel als je zou verwachten op basis van de calorieën. Dit zou komen doordat de noten niet effectief verwerkt worden)
Mijn bewoording hier was verkeerd. Ik zag ook ergens anders al een opmerking dat 'het geen hout snijdt'. Ik probeer (hier, maar ook in het algemeen) zo min mogelijk waardeoordelen te hebben richting anderen. Ik heb mijn meningen etc en probeer deze te baseren op feiten (hoewel we daar zeer slecht in zijn als mens) en mijn vooroordelen eruit te houden. Een open, niet-aanvallende manier van discussiëren is hier een onderdeel van. Dat probeer ik, en jij ook. Hier deed ik het verkeerd.
Zoals je al schreef; het punt of de mens 30 jaar werd of niet is niet zo relevant.
Het eerste artikel staat volgens mij dat het minder snel wordt opgenomen, maar het wordt wel degelijk opgenomen. Dat zal helpen met zaken zoals hongergevoel en dus het voorkomen van meer innemen. Ik blijf erbij: suikers zijn suikers. Het verwerken ervan zorgt er voor dat je het teveel in gaat nemen of de verhoudingen niet meer in balans zijn.
Het tweede artikel kan ik niet zo goed volgen dus is moeilijk om te volgen.
Nee, in vlees zit niks wat glucose beter verwerkt, maar daar staat tegenover dat er in vlees veel minder glucose (of koolhydraten) zit dat verwerkt moet worden. Voedsel is een pakket en we zijn het er over eens dat (teveel) verwerking ervan slecht is. Vlees is een pakket waar zaken inzitten die je nodig hebt. Die zaken kan je ergens anders vandaan halen, maar het zijn ook pakketjes.
Fytonutrienten moest ik opzoeken, maar blijkbaar vallen mineralen en vitaminen hieronder, dus zit het wel erin.
Antioxidanten zoals vitamine E, bètacaroteen en selenium zitten wel degelijk in vlees.
Chris Kresser was niet echt op z'n best zoals ik het me herinner in die discussie. Tip is om deze twitter thread ernaast te houden.
Ik heb op het laatste Ancestral Health symposium nog een aantal praatjes van Amber O'Hearn bijgewoond, een van de bekendste onderzoekers op gebied van het Carnivore Diet. Lijkt voor haar en in andere specifieke gevallen te werken, maar het lijkt mij te ongeloofwaardig voor woorden dat dit een breder toepasbaar alternatief is.
Er zijn een hoop zinnige dingen gezegd in de afgelopen pagina's. Ik ben het vooral ook erg eens met Bacchus zijn terrechte punt dat het nogal een verschil is van persoon tot persoon (of zelfs binnen een persoon afhankelijk van life-style, beweging, seizoen, leeftijd of lichaamsstatus (ziektes, immuun-systeem, onder of overgewicht, compositie darmflora etc.).
Stel je wilt diet A vergelijken met diet B in mensen. Corrigeer je voor lichaamsgewicht of beschouw je het juist als iets dat n gevolg kan zijn van die dietkeuze? Voor beide valt rationeel iets te zeggen; mensen die n selectief diet (bijv vegan) volgen kunnen immers als gezamelijke trek hebben dat ze bewuster met hun lichaam omgaan (sport, onthouden van drugs, meer regelmaat) dan de meerderheid van niet vegans.
Bekijk bijlage 1708
Hierboven zie je muizen die een dosis suiker moeten verwerken (de zogenaamde glucose tolerance test); in de regel zijn een minder hoge stijging van de bloedsuiker spiegel en een snellere terugkeer naar het oorspronkelijke niveau een teken dat het lichaam beter in staat is om de suikerspiegel te handhaven. Als je diabetes hebt (of de voorloper: insuline-ongevoeligheid) dan ligt je curve dus hoger.
De twee groepen hier (blauw versus zwart) zijn een groep microbe-arme muizen (die zelf weinig darmbacterien hebben) die een poeptransfusie hebben ondergaan van donoren die de suikervervanger saccharin *o.a. in Fanta Zero* in hun dieet hadden (blauw) of de poep van een controle groep kregen (zwart: zonder saccharin, verder gelijk behandeld). De ontvangers van de microben van de saccharine gebruikers waren zoals je ziet minder goed af.
Artificial sweeteners zijn welliswaar veilig verklaard voor de menselijke consumptie (en het terugbrengen van de calorieinname is inderdaad positief in veel gevallen) maar het aantal indirecte bewijzen dat ze wel degelijk bepaalde risico's met zich meebrengen stapelen wel op. Het zou me niks verbazen als de richtlijnen in de komende jaren strikter zullen worden. Hier de link naar het artikel in nature 2014 waarin een deel van deze zorgen en aanwijzingen worden onderzocht met een focus op de effecten van non-caloric sweeteners op de samenstelling van de bacterien van het maag-darm kanaal. Daarnaast kunnen ook artificial sweeters (net als suikers) een verslavende werking hebben.
Niet om mensen bang te maken of te zeggen dat je ermee moet stoppen, drink en eet vooral wat je wil.
Meer als tegengeluid dat het wellicht niet zo gezond en geweldig is als de reclames doen voorkomen..
Link - Suez et al. 2014 - Nature
Link - Sharma et al 2016 - Review
Fun fact binnen de serieuze discussies: sugar-free is wettelijk gedefineerd als gewichts aandeel per portie en moet vernoemd worden bij 0.5 gram en meer. Aangezien een tic-tac net iets minder dan een halve gram weegt (en 1 tic-tac word gemarket als 1 portie) mag het dus pretenderen suikervrij te zijn. Terwijl een tic-tac eigenlijk gewoon voor meer dan 80% uit suiker bestaat.
Artificial sweeteners doen eigenlijk hetzelfde: het zijn qua smaak super potente stofjes die soms 300-1200 keer zoeter zijn dan suiker. Met het gevolg dat je er dus 300 tot 1200 maal minder van nodig hebt.
Hm, ja, daar kan ik grotendeels wel in meegaan.
Indivuele uitwerking is altijd anders dan van een bepaalde groep mensen.
Zo weet iedereen dat roken slecht is, maar dat hoeft niet te betekenen dat je er (dodelijk) ziek van wordt.
Hard geluid (bijv bij feesten, of bouwwerkzaamheden) kan tinnitus veroorzaken als je geen gehoorbescherming draagt, en dus kunnen we in het algemeen zeggen dat het goed is om je oren te beschermen in die gevallen. Maar waar de één al gehoorbeschadiging kan oplopen bij de eerste de beste blootstelling, kan een ander dat na 100 keer nog niet hebben.
Zo zal het inderdaad ook met voeding zijn, of alle andere factoren die je noemt.
In goede studies worden de resultaten gecorrigeerd voor die factoren. Of de study design is zodaning gedaan dat een aantal factoren uitgesloten kunnen worden.
Want dat is inderdaad van belang.