Heracles Almelo - PSV | Zaterdag 15 december | Eindstand 0-4

Traditionele top-3 nog nooit zo dominant
Dit is het 63e Eredivisie-seizoen en nog nooit hadden Ajax, PSV en Feyenoord tezamen zo veel punten als in deze campagne.
PSV (42), Ajax (40) en Feyenoord (35) hebben bij elkaar 117 punten na 15 speelronden. Alle seizoenen omgerekend naar het driepuntensysteem is dit 6 punten meer dan in 1969/1970 (111).
Het record na 16 speelronden is 118 punten in 1969/1970.
Het totale doelsaldo van Ajax, PSV en Feyenoord tezamen is +105. Alleen in 1973/1974 had de traditionele top-3 een beter doelsaldo na 15 wedstrijden (+110).
Het beste doelsaldo van de top-3 na 16 speelronden is +111 in 1973/1974.
Ajax, PSV en Feyenoord hebben gezamenlijk 7 wedstrijden niet gewonnen dit Eredivisie-seizoen. Van die 7 wedstrijden was dat slechts één keer in een thuiswedstrijd: Heracles Almelo pakte een punt uit bij Ajax in het openingsweekend (1-1 op 11 augustus).

Onderlinge ontmoetingen
Heracles Almelo boekte op 19 september 2015 zijn enige thuiszege ooit in de Eredivisie op PSV (W1-G4-V13). Luuk de Jong (2') zette de bezoekers op voorsprong, maar Mark-Jan Fledderus (39') en Thomas Bruns (45') bezorgden Heracles alsnog een 2-1 overwinning.
Van de 36 voorgaande ontmoetingen tussen deze clubs in de Eredivisie (uit en thuis) won Heracles er 2 (W2-G6-V28). De enige andere zege van Heracles was op 1 november 1964 in Eindhoven (0-1, goal Gerrit Pesman).
Heracles hield thuis in de Eredivisie nog nooit de nul tegen PSV. In alle 18 thuisduels kreeg de ploeg uit Almelo telkens minimaal 1 goal om de oren.
Vorig seizoen won PSV op 21 januari met 1-2 in Almelo. PSV sloeg 2 keer toe in blessuretijd. Steven Bergwijn (45+1') maakte in de extra tijd van de 1e helft de openingstreffer. Luuk de Jong (90+3') maakte in de toegevoegde tijd van de 2e helft de winnende. Tussendoor had Jeff Hardeveld (66') via een strafschop de spanning nog teruggebracht.

Heracles Almelo
Heracles Almelo verloor 4 van zijn laatste 5 Eredivisie-duels, met de 4-1 thuisoverwinning op VVV-Venlo als enige uitzondering. De Almeloërs verloren slechts 2 van hun eerste 10 Eredivisie-wedstrijden dit seizoen (W6-G2-V2).
Heracles won dit Eredivisie-seizoen 6 van zijn 7 thuiswedstrijden, met de 0-2 nederlaag tegen Feyenoord als uitzondering. Deze 18 punten zijn voor Heracles al een record in de eerste 8 thuiswedstrijden van een seizoen. Omgerekend naar 3 punten voor een overwinning.
Heracles staat op 9 thuisoverwinningen in de Eredivisie in 2018. In slechts 3 kalenderjaren behaalde Heracles 10+ overwinningen: 2010 (11), 2011 (10) en 2017 (10).
Bij winst komt Heracles op 26 punten na 16 Eredivisie-duels. Vorig seizoen duurde het tot speelronde 23 voordat Heracles op 26 punten kwam.
Heracles verloor 7 van zijn laatste 8 ontmoetingen met teams uit de traditionele top-3 (alle competities). De enige uitzondering was het 1-1 gelijkspel bij Ajax in de 1e speelronde van dit seizoen.
Heracles kan voor het eerst sinds 2015/2016 in een Eredivisie-seizoen in meerdere duels met teams uit de traditionele top-3 ongeslagen blijven. Destijds won de ploeg thuis met 2-1 van PSV en speelde het gelijk tegen Ajax (0-0, uit) en Feyenoord (2-2, thuis).
Kristoffer Peterson is topscorer van Heracles dit Eredivisie-seizoen met 9 goals. Nog nooit bereikte een speler van Heracles vóór januari dubbele cijfers in goals in de Eredivisie.
Brandley Kuwas was bij 7 doelpunten betrokken in zijn laatste 5 thuiswedstrijden in de Eredivisie (4 doelpunten - 3 assists).
In totaal was Kuwas sinds zijn komst naar Heracles in 2016/2017 bij 38 Eredivisie-doelpunten betrokken (16 goals - 22 assists). Voorafgaand aan deze speelronde zijn de enige speler van clubs buiten de traditionele top-3 die in de afgelopen 3 seizoen bij meer Eredivisie-doelpunten betrokken waren: Alireza Jahanbakhsh (51), Fran Sol (43), Mimoun Mahi (40) en Wout Weghorst (40).
Alle 4 de spelers in de selectie van Heracles die ooit tegen PSV scoorden, maakten hun doelpunten in de 1e helft: Lerin Duarte (24 augustus 2013), Jesper Drost (13 september 2014), Dabney dos Santos (12 augustus 2017) en Yoëll van Nieff (13 december 2017).
Alleen Duarte maakte zijn doelpunt tegen PSV in dienst van Heracles, in de 6e minuut van het 1-1 gelijkspel in eigen huis in 2013. Duarte scoorde 1 keer in 9 wedstrijden tegen PSV (met Sparta, Heracles en Ajax) en won nog nooit (W0-G2-V7).
Mohammed Osman (4), Bart van Hintum (4) en Adrian Dalmau (4) staan op scherp.

PSV
PSV verloor 2 weken geleden zijn eerste Eredivisie van het seizoen met 2-1 op bezoek bij Feyenoord, nadat het zijn eerste 7 uitwedstrijden had gewonnen.
PSV kan voor het eerste sinds september 2014 opeenvolgende uitwedstrijden verliezen. Destijds werd met 0-1 van Heerenveen verloren, na een 1-3 nederlaag bij PEC Zwolle.
Ondanks de nederlaag bij Feyenoord is er nog steeds slechts 1 Eredivisie-seizoen waarin PSV meer punten had na 15 speelronden: 45 punten in 1987/1988 (alle seizoenen omgerekend naar het driepuntensysteem). In 3 seizoenen had de ploeg meer punten na 16 speelronden: 48 in 1987/1988, 43 in 1985/1986 en 43 in 2006/2007.
PSV stond dit Eredivisie-seizoen in slechts 2 duels op achterstand: 4 minuten tegen FC Groningen (27 oktober) en 63 minuten tegen Feyenoord (2 december).
PSV maakte 91 Eredivisie-doelpunten in 2018, 1 minder dan in 2017 (92). De laatste keer dat PSV meer doelpunten maakte in een kalenderjaar was in 2012 (99).
PSV kan voor het eerst sinds april-augustus 2017 3 opeenvolgende uitwedstrijden zonder overwinning blijven (destijds 4).
Luuk de Jong staat op 98 doelpunten voor PSV (80 Eredivisie, 11 Europees, 5 beker, 2 Johan Cruijff schaal).
De Jong maakte 20 doelpunten op kunstgras in de Eredivisie. Van alle spelers die nooit een thuiswedstrijd op kunstgras afwerkte, is Luuk de Jong degene met de meeste goals op deze ondergrond in de Eredivisie (Hakim Ziyech volgt met 12 doelpunten).
Steven Bergwijn was in 10 van zijn laatste 11 Eredivisie-wedstrijden bij minimaal 1 doelpunt betrokken (6 goals - 7 assists).
Bergwijn kan voor het eerst in 3 opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden scoren.
Érick Gutiérrez maakte vorige week zijn basisdebuut in de Eredivisie en gaf daarin 2 assists. Hij speelde dit Eredivisie-seizoen 261 minuten en was daarin bij 7 doelpunten direct betrokken (3 goals - 4 assists). Met een goal of assist in elke 37 minuten die hij speelde heeft hij het beste gemiddelde van alle spelers die dit Eredivisie-seizoen bij meer dan 2 goals betrokken waren. Teamgenoot Donyell Malen staat op 48 minuten (4 goals - 3 assists).
Malen (4) kan de eerste tiener met 5 doelpunten voor PSV in 1 Eredivisie-seizoen worden sinds Memphis Depay (6) in 2013/14.
Jeroen Zoet (RKC Waalwijk - Heracles Almelo 2-2,6 augustus 2011) en Bergwijn (PSV - Heracles Almelo 2-0,10 mei 2015) maakten hun Eredivisie-debuut tegen Heracles.
Pablo Rosario (4) staat op scherp.

Laatst bewerkt door een ninja:
Higler fluit. De man achter het scherm in Zeist is Joey Kooij.

Hoe dan ook, gewoon winnen.

Laatst bewerkt:
Wel een lastig potje hoor. Heracles speelt vaak een spelletje waar PSV het moeilijk mee heeft.
Maar ik zie PSV de laatste 2 potjes van dit jaar wel winnen (Heracles uit, AZ thuis). En dan maar hopen dat Ajax uit bij Utrecht (23 dec) punten morst.

Een magere 1-2.

Wordt toch tricky. Instelling van PSV zal zijn zoals tegen Feyenoord: tevreden over CL resultaat maar niet de mentale fitheid om er vanaf het begin vol op te gaan. Als ze de eerste helft goed doorkomen (geen achterstand) zal het wel lukken. Dit is zo'n wedstrijd waarin je niet tegen rare scheidsrechterlijke beslissingen moet aanlopen. Goed dat Higler fluit.
Ben benieuwd of Guti het weer kan laten zien en of Lozano wat minder selfish zal zijn...
0-3

Typisch zo'n wedstrijd die we na negentig minuten billenknijpen in blessuretijd alsnog winnen.

0-3

Ik denk juist dat een achterstand misschien wel beter is (wel een beperkte 1-0 dan). Heracles is zo'n ploegje dat zich in de tweede helft met vol opportunisme durft aan te vallen en met zo'n wedstrijd net na de Champions League ben ik bang dat PSV teruguit gaat hollen en onder de druk bezwijkt wanneer ze voor of gelijk staan.

Als ze bij rust achter staan en Heracles - net als Feyenoord - alles al in de eerste helft heeft gegeven, is het een kwestie van wachten. Dan zal Heracles wat meer teruguit hollen en PSV de druk opvoeren.

Wanneer de tegenstanders niks meer te verliezen heeft, kan zij het gevaarlijkst. Aldus hoe ik het voetbal beleef.

Zo te zien is het zaterdag nog droog, dat scheelt in ieder geval. Kunstgras is sowieso ruk, maar daar doen we niets aan. Misschien wel extra reden om een speler die niet 100% terugkomt uit Milaan rust te geven.

Mag hopen dat ze allemaal 100% terugkomen, al zal een halfje Behich ook wel voldoende zijn.

Uit de beker,
Geen Europees na de winterstop.

Alleen de competitie nog. Heracles en AZ, 6 punten en als koploper de winterstop in gaan, wordt gevraagd.

Iedere club die zich noemt naar een grote Griekse held, en vervolgens op kunstgras speelt, verdient het om te rotten in de hel.

Hetzelfde geldt overigens voor clubs die naar een Griekse held zijn vernoemd, en vervolgens gaan spelen in een stadion waarvan het dak dicht kan - maar dat terzijde.

Van de 36 voorgaande ontmoetingen tussen deze clubs in de Eredivisie (uit en thuis) won Heracles er 2 (W2-G6-V28).
Raar, ergens leeft bij mij het gevoel dat Heracles toch wel lastig was laatste jaren. Cijfers ondersteunen dit gevoel niet.