BeNeliga

arne

Routinier
Het Nederlandse voetbal bloed dood. De competitie is geen schim meer van wat het was 20 jaar geleden. Kwalitatief is het flink afgegleden en andere competities halen de eredivisie links en rechts in. Nederland staat gewoon 14e in Europa qua sterkte van de competitie. We roepen allemaal dat dat onterecht is en dat we eigenlijk heel veel beter zijn, maar dat roepen we al jaren. En in al die tijd zijn we verder afgezakt, niet gestegen. En er is helemaal geen indicatie dat we het in de toekomst beter zullen doen. Er bestaat nog een misplaatste arrogantie over de kwaliteit van Nederlandse ploegen die zeer achterhaald is. PSV of Ajax winnen niet zomaar even van topploegen uit Turkije of Oost-Europa. Vaak hebben deze clubs al veel meer te besteden dan de top van de Eredivisie en ze hebben gewoonweg een stuk betere spelers dan de top van de eredivisie. De kans is groter dat een Nederlandse (sub)topper naar Turkije of Rusland gaat dan andersom!

Het gaat allemaal om geld en dat hebben we niet voldoende en we kunnen niet voldoende creëren in een klein land als Nederland om op geld te concurreren met topclubs uit andere landen. Die tijd is voorbij. Als clubs kun je ook proberen te verkopen aan rijke buitenlanders die er geld in pompen, maar dat is niet wenselijk. Je wil geen rare vogels die zeggenschap krijgen die helemaal niets geven om de club.

We kunnen nooit meer concurreren met landen als Engeland en Spanje en we lopen flink achter op Frankrijk, Italie en Duitsland. Dat moeten we ook niet proberen want daar hebben we gewoonweg het geld niet voor. Maar we moeten wel gaan zorgen dat we niet nog verder gaan afglijden. Op het moment zitten we zelfs achter Frankrijk, Rusland, Portugal, Ukraine, België, Turkije, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië! Daarom praat men al zo lang over hervorming van de eredivisie. Wat je vaak hoort zijn meer of minder ploegen in de competitie of play-off, maar dat is natuurlijk gerommel in de marge. Puur symboolpolitiek. Dat zal ploegen en de competitie niet structureel sterker maken.

Dan is er nog het probleem dat de macht van de Europese topclubs steeds groter aan het worden is. Incidenteel komen de geruchten weer op om een Europese competitie te beginnen (een soort Champions league plus). Als dat gebeurt moet er een tegen reactie komen. En we zien al dat als gevolg het idee van een Atlantic league weer uit het stof is gehaald. Gelukkig zijn beide ideeën nog niet gerealiseerd daar ik dat (nu nog) een stap te ver vind gaan qua hervorming.

De enige optie die ik zie om Nederlandse clubs sterker te maken is een BeNeliga. Begrijp me goed, de BeNeliga is geen wondermiddel maar een lapmiddel! Een BeNeliga zal ons niet laten concurreren met de top 5 landen in Europa, maar het zal ons wel helpen het verder afzakken te stoppen en weer in de top 10 te komen. En er zitten ook grote nadelen aan vast, maar ik ben van mening dat dat voornamelijk sentimentele redenen zijn en sentiment kan veranderen.

Cultureel zijn er veel overeenkomsten (minder met de Walen maar daar zijn minder goede clubs) en de extra reistijd valt erg mee. Dit zal minder op gaan voor “Hollandse” clubs, maar wel voor de andere clubs. Met als bonus dat met meer goede clubs en verslaggevers uit twee landen, zal de verslaggeving ook minder Ajax centraal stellen ?


Nadelen
- De Belgische en Nederlandse ploegen die buiten de boot vallen kunnen het lastig krijgen. En zullen daarom tegen zijn. Dit is een van de belangrijkste redenen om tegen te zijn.
- Minder Europese wedstrijden in totaal voor Belgische en Nederlandse ploegen. Samen zullen de Belgische ploegen en Nederlandse ploegen meer ploegen afgeven aan Europees voetbal dan de Belgische en Nederlandse ploegen individueel (BeNeliga ploegen> Eredivisie ploegen) maar het zal minder zijn in totaal. Maar de ploegen die wel Europa in gaan zijn sterker.
- Het verlies van traditionele wedstrijden. Men speelt sinds jaar en dag tegen ploegen die men kent en bepaalde ideeën opwekken. Echter, wat een traditionele wedstrijd is verandert ook per decennia. RKC of MVV waren clubs waar je altijd tegen speelde, maar die je nu ook niet meer ziet. En alleen jong PSV speelt nog tegen FC Twente. Grote clubs komen en gaan, FC Eindhoven, HVV, Go Ahead Eagles, RAP, Union, Racing Club Brussel, Daring Club de Bruxelles, Royal Football Club de Liège en KSK Beveren waren allen ooit de beste van het land en spelen nu niet langer in de hoogste divisie.
- Spelen tegen ploegen waar je “niets” mee hebt. Veel Belgische ploegen kent men niet, dus onbemind. Echter dit is een kwestie van tijd en gewenning. Speel een paar keer tegen een Belgische club en het zal normaal aanvoelen.
- Lastig in te schatten wat de schaalvoordelen zijn wat betreft geld (niet de sterkte van de competitie). Het is mogelijk dat het samenvoegen helemaal niet zal leiden tot heel veel meer sponsor- en kijk gelden. De onderzoeken die zijn gedaan rond 2012 wezen uit dat het niet heel veel zou opleveren qua geld. Maar er zaten genoeg haken en ogen aan die onderzoeken (methodologie die ze hanteerde). Ook was er een artikel dat refereerde naar een onderzoek uit 2018 die juist beweerde dat een BeNeliga wel goed zou zijn.


Voordelen
- Meer sterke ploegen die strijden om de titel dus meer spanning. Nu gaat de titel eigenlijk altijd naar Ajax en PSV met incidenteel een subtopper die een kans maakt (Feyenoord, AZ en Twente in het recente verleden). In Belgie is het Anderlecht dat veruit de beste is (met 4 andere ploegen die de afgelopen 20 jaar 1 of meermaals kampioen zijn geworden). Bij een BeNeliga zijn er dus veel meer ploegen die een kans maken en de gemiddelde sterkte van de ploegen is veel hoger. Nu zijn Utrecht en Heerenveen lastige wedstrijden tegen subtoppers. In de nieuwe opzet zijn dit de makkelijkere potjes!
- Minder “walk-over” ploegen. Er zijn gewoonweg een aantal ploegen waar de topploegen op halve kracht nog van winnen. Deze wedstrijden zijn vaak erg saai om te zien en spelers worden niet beter van dit soort wedstrijden. Meer tegenstand dus spelers worden beter.
- Groter publiek dus meer tv gelden.
- Groter gebied dus meer kans op sponsor geld! De sponsoren in het Nederlandse voetbal worden steeds kleiner, met een grotere afzetmarkt wordt het interessanter voor ondernemingen om sponsor geld in ploegen te steken
- Meer kans op Champions league deelname
- Meer kans op internationale interesse (dus meer geld)


Uitvoering
Hoe je de BeNeliga wil invoeren kun je over discussiëren. Maar dat zijn vooral details die makkelijk opgelost kunnen worden.
- Belangrijk is op te merken dat ik de beker WEL gescheiden moet blijven. Op deze manier blijven er traditionele wedstrijden mogelijk en behouden we een extra ticket voor Europees voetbal.
- Ploegen moeten weten wanneer de BeNeliga ingevoerd gaat worden en moeten dat 2 of meer jaren van tevoren weten. Ook moet het regelement voor deelname aan de BeNeliga klaar zijn (Ploegen moeten weten hoe ze zich kwalificeren voor de BeNeliga)
- De Eredivisie zal blijven bestaan maar aangevuld worden met ploegen uit de eerste divisie (En ploegen uit de tweede divisie vullen de eerste divisie aan)
- Degradatie en promotie uit de BeNeliga zal mogelijk zijn en worden bepaald op basis van een play-off wedstrijden tussen die ploegen die zich voor de play-offs kwalificeren vanuit de Nederlandse Eredivisie en de Belgische hoogste klasse en de degradanten uit de BeNeliga.
- De Nederlandse competitie is iets sterker (niet op basis van de Uefa coëfficiënt maar vooral in de breedte) dus de beste 10 of 11 Nederlandse ploegen vormen de Beneliga samen met de beste 8 of 9 Belgische ploegen (afhankelijk van een competitie met 18 of 20 ploegen).


Teams
Met de beste 10 Nederlandse en de beste 8 Belgische ploegen kun je dan zoiets krijgen (de werkelijke ploegen kunnen natuurlijk afwijken):

PSV Eindhoven
Ajax
RSC Anderlecht
Club Brugge
Feyenoord
Standard Luik
AZ
KAA Gent
KRC Genk
Utrecht
Vitesse
Heerenveen
Sporting Charleroi
PEC Zwolle
ADO Den Haag
KV Kortrijk
Royal Antwerp FC

Dit is zoveel sterker dan wat we nu hebben en er zitten zoveel mooie potjes bij dat de amusements waarde veel groter zal zijn. In plaats van Roda krijg je Anderlecht, in plaats van VVV krijg je Club Brugge. In plaats van FC Emmen krijg je Sporting Charleroi.


Extra bronnen (sommige pro, andere tegen BeNeliga)
Iedere zoveel jaar komt de discussie over een BeNeliga weer naar boven. Hier een paar artikeltjes:
Van der Sar (Mei 2018)
De Witte, Voorzitter Ivan AA Gent (Feb 2017)
Knack.be (Apr 2017)
HLN (Jan 2018)

Marco van Basten (Feb 2017)
AD (Dec 2012)
BBC, Atlantic league (Oct 2016)
Mirror, Atlantic League (Feb 2016)
Claus Thomsen, Voorzitter Deens voetbal bond, Atlantic League (Oct 2016)
Harry van Raay (Dec 2015)


Er zullen vast meer voordelen en nadelen zijn. Dit is slechts MIJN mening. En misschien is het al te laat voor een BeNeliga. Misschien hadden we het 10 jaar geleden moeten doen om de val van de eredivisie te stoppen of minder snel te laten verlopen. Misschien is het al te laat en zal een Atlantic League de enige oplossing zijn. Want ik vrees dat met de toenemende macht van de topclubs deze nog meer zeggenschap en invloed zullen eisen en de Nederlandse ploegen nog minder kunnen presteren in de toekomst. De Champions League is een gedrocht geworden waar kleinere ploegen steeds minder te zeggen hebben.
 
Laatst bewerkt:
Het Nederlandse voetbal bloed dood. De competitie is geen schim meer van wat het was 20 jaar geleden. Kwalitatief is het flink afgegleden en andere competities halen de eredivisie links en rechts in. Nederland staat gewoon 14e in Europa qua sterkte van de competitie. We roepen allemaal dat dat onterecht is en dat we eigenlijk heel veel beter zijn, maar dat roepen we al jaren. En in al die tijd zijn we verder afgezakt, niet gestegen. En er is helemaal geen indicatie dat we het in de toekomst beter zullen doen. Er bestaat nog een misplaatste arrogantie over de kwaliteit van Nederlandse ploegen die zeer achterhaald is. PSV of Ajax winnen niet zomaar even van topploegen uit Turkije of Oost-Europa. Vaak hebben deze clubs al veel meer te besteden dan de top van de Eredivisie en ze hebben gewoonweg een stuk betere spelers dan de top van de eredivisie. De kans is groter dat een Nederlandse (sub)topper naar Turkije of Rusland gaat dan andersom!

Het gaat allemaal om geld en dat hebben we niet voldoende en we kunnen niet voldoende creëren in een klein land als Nederland om op geld te concurreren met topclubs uit andere landen. Die tijd is voorbij. Als clubs kun je ook proberen te verkopen aan rijke buitenlanders die er geld in pompen, maar dat is niet wenselijk. Je wil geen rare vogels die zeggenschap krijgen die helemaal niets geven om de club.

We kunnen nooit meer concurreren met landen als Engeland en Spanje en we lopen flink achter op Frankrijk, Italie en Duitsland. Dat moeten we ook niet proberen want daar hebben we gewoonweg het geld niet voor. Maar we moeten wel gaan zorgen dat we niet nog verder gaan afglijden. Op het moment zitten we zelfs achter Frankrijk, Rusland, Portugal, Ukraine, België, Turkije, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië! Daarom praat men al zo lang over hervorming van de eredivisie. Wat je vaak hoort zijn meer of minder ploegen in de competitie of play-off, maar dat is natuurlijk gerommel in de marge. Puur symboolpolitiek. Dat zal ploegen en de competitie niet structureel sterker maken.

Dan is er nog het probleem dat de macht van de Europese topclubs steeds groter aan het worden is. Incidenteel komen de geruchten weer op om een Europese competitie te beginnen (een soort Champions league plus). Als dat gebeurt moet er een tegen reactie komen. En we zien al dat als gevolg het idee van een Atlantic league weer uit het stof is gehaald. Gelukkig zijn beide ideeën nog niet gerealiseerd daar ik dat (nu nog) een stap te ver vind gaan qua hervorming.

De enige optie die ik zie om Nederlandse clubs sterker te maken is een BeNeliga. Begrijp me goed, de BeNeliga is geen wondermiddel maar een lapmiddel! Een BeNeliga zal ons niet laten concurreren met de top 5 landen in Europa, maar het zal ons wel helpen het verder afzakken te stoppen en weer in de top 10 te komen. En er zitten ook grote nadelen aan vast, maar ik ben van mening dat dat voornamelijk sentimentele redenen zijn en sentiment kan veranderen.

Cultureel zijn er veel overeenkomsten (minder met de Walen maar daar zijn minder goede clubs) en de extra reistijd valt erg mee. Dit zal minder op gaan voor “Hollandse” clubs, maar wel voor de andere clubs. Met als bonus dat met meer goede clubs en verslaggevers uit twee landen, zal de verslaggeving ook minder Ajax centraal stellen ?


Nadelen
- De Belgische en Nederlandse ploegen die buiten de boot vallen kunnen het lastig krijgen. En zullen daarom tegen zijn. Dit is een van de belangrijkste redenen om tegen te zijn.
- Minder Europese wedstrijden in totaal voor Belgische en Nederlandse ploegen. Samen zullen de Belgische ploegen en Nederlandse ploegen meer ploegen afgeven aan Europees voetbal dan de Belgische en Nederlandse ploegen individueel (BeNeliga ploegen> Eredivisie ploegen) maar het zal minder zijn in totaal. Maar de ploegen die wel Europa in gaan zijn sterker.
- Het verlies van traditionele wedstrijden. Men speelt sinds jaar en dag tegen ploegen die men kent en bepaalde ideeën opwekken. Echter, wat een traditionele wedstrijd is verandert ook per decennia. RKC of MVV waren clubs waar je altijd tegen speelde, maar die je nu ook niet meer ziet. En alleen jong PSV speelt nog tegen FC Twente. Grote clubs komen en gaan, FC Eindhoven, HVV, Go Ahead Eagles, RAP, Union, Racing Club Brussel, Daring Club de Bruxelles, Royal Football Club de Liège en KSK Beveren waren allen ooit de beste van het land en spelen nu niet langer in de hoogste divisie.
- Spelen tegen ploegen waar je “niets” mee hebt. Veel Belgische ploegen kent men niet, dus onbemind. Echter dit is een kwestie van tijd en gewenning. Speel een paar keer tegen een Belgische club en het zal normaal aanvoelen.
- Lastig in te schatten wat de schaalvoordelen zijn wat betreft geld (niet de sterkte van de competitie). Het is mogelijk dat het samenvoegen helemaal niet zal leiden tot heel veel meer sponsor- en kijk gelden. De onderzoeken die zijn gedaan rond 2012 wezen uit dat het niet heel veel zou opleveren qua geld. Maar er zaten genoeg haken en ogen aan die onderzoeken (methodologie die ze hanteerde).


Voordelen
- Meer sterke ploegen die strijden om de titel dus meer spanning. Nu gaat de titel eigenlijk altijd naar Ajax en PSV met incidenteel een subtopper die een kans maakt (Feyenoord, AZ en Twente in het recente verleden). In Belgie is het Anderlecht dat veruit de beste is (met 4 andere ploegen die de afgelopen 20 jaar 1 of meermaals kampioen zijn geworden). Bij een BeNeliga zijn er dus veel meer ploegen die een kans maken en de gemiddelde sterkte van de ploegen is veel hoger. Nu zijn Utrecht en Heerenveen lastige wedstrijden tegen subtoppers. In de nieuwe opzet zijn dit de makkelijkere potjes!
- Minder “walk-over” ploegen. Er zijn gewoonweg een aantal ploegen waar de topploegen op halve kracht nog van winnen. Deze wedstrijden zijn vaak erg saai om te zien en spelers worden niet beter van dit soort wedstrijden. Meer tegenstand dus spelers worden beter.
- Groter publiek dus meer tv gelden.
- Groter gebied dus meer kans op sponsor geld! De sponsoren in het Nederlandse voetbal worden steeds kleiner, met een grotere afzetmarkt wordt het interessanter voor ondernemingen om sponsor geld in ploegen te steken
- Meer kans op Champions league deelname
- Meer kans op internationale interesse (dus meer geld)


Uitvoering
Hoe je de BeNeliga wil invoeren kun je over discussiëren. Maar dat zijn vooral details die makkelijk opgelost kunnen worden.
- Belangrijk is op te merken dat ik de beker WEL gescheiden moet blijven. Op deze manier blijven er traditionele wedstrijden mogelijk en behouden we een extra ticket voor Europees voetbal.
- Ploegen moeten weten wanneer de BeNeliga ingevoerd gaat worden en moeten dat 2 of meer jaren van tevoren weten. Ook moet het regelement voor deelname aan de BeNeliga klaar zijn (Ploegen moeten weten hoe ze zich kwalificeren voor de BeNeliga)
- De Eredivisie zal blijven bestaan maar aangevuld worden met ploegen uit de eerste divisie (En ploegen uit de tweede divisie vullen de eerste divisie aan)
- Degradatie en promotie uit de BeNeliga zal mogelijk zijn en worden bepaald op basis van een play-off wedstrijden tussen die ploegen die zich voor de play-offs kwalificeren vanuit de Nederlandse Eredivisie en de Belgische hoogste klasse en de degradanten uit de BeNeliga.
- De Nederlandse competitie is iets sterker (niet op basis van de Uefa coëfficiënt maar vooral in de breedte) dus de beste 10 of 11 Nederlandse ploegen vormen de Beneliga samen met de beste 8 of 9 Belgische ploegen (afhankelijk van een competitie met 18 of 20 ploegen).


Teams
Met de beste 10 Nederlandse en de beste 8 Belgische ploegen kun je dan zoiets krijgen (de werkelijke ploegen kunnen natuurlijk afwijken):

PSV Eindhoven
Ajax
RSC Anderlecht
Club Brugge
Feyenoord
Standard Luik
AZ
KAA Gent
KRC Genk
Utrecht
Vitesse
Heerenveen
Sporting Charleroi
PEC Zwolle
ADO Den Haag
KV Kortrijk
Royal Antwerp FC

Dit is zoveel sterker dan wat we nu hebben en er zitten zoveel mooie potjes bij dat de amusements waarde veel groter zal zijn. In plaats van Roda krijg je Anderlecht, in plaats van VVV krijg je Club Brugge. In plaats van FC Emmen krijg je Sporting Charleroi.


Extra bronnen (sommige pro, andere tegen BeNeliga)
Iedere zoveel jaar komt de discussie over een BeNeliga weer naar boven. Hier een paar artikeltjes:
Van der Sar (Mei 2018)
De Witte, Voorzitter Ivan AA Gent (Feb 2017)
Knack.be (Apr 2017)
HLN (Jan 2018)

Marco van Basten (Feb 2017)
AD (Dec 2012)
BBC, Atlantic league (Oct 2016)
Mirror, Atlantic League (Feb 2016)
Claus Thomsen, Voorzitter Deens voetbal bond, Atlantic League (Oct 2016)
Harry van Raay (Dec 2015)


Er zullen vast meer voordelen en nadelen zijn. Dit is slechts MIJN mening. En misschien is het al te laat voor een BeNeliga. Misschien hadden we het 10 jaar geleden moeten doen om de val van de eredivisie te stoppen of minder snel te laten verlopen. Misschien is het al te laat en zal een Atlantic League de enige oplossing zijn. Want ik vrees dat met de toenemende macht van de topclubs deze nog meer zeggenschap en invloed zullen eisen en de Nederlandse ploegen nog minder kunnen presteren in de toekomst. De Champions League is een gedrocht geworden waar kleinere ploegen steeds minder te zeggen hebben.

Eens. En laten we niet vergeten dat van Raaij dit in 2000 al zag aankomen en daar al plannen voor had. Die op dat moment op weinig ondersteuning konden rekenen. (De Amsterdammers dachten natuurlijk dat het met de CL-successen van ajaks in het achterhoofd dat het allemaal wel los zou lopen) Bijna 20 jaar later kunnen we stellen dat ook hiermee van Raaij een visionair was.

https://shouldhappen.com/the-atlantic-football-league/

P.s. De naam Twente kan wel van zijn lijstje af. :lol:
 
Nederland en Belgie en ook de Atlantic League zijn niet de enige initiatieven voor een nieuwe grensoverschrijdende competitie. Er zijn veel meer landen waar zulke initiatieven steeds regelmatiger besproken worden. En het geeft ook aan dat de kans dat zulke competities gevormd zullen worden steeds groter worden.

Zwitserland en Oostenrijk hebben een dergelijke samenvoeging van competities ook overwogen. En ook daar hebben ze initieel "Nee" gezegd en komt de discussie regelmatig weer terug.
Bron: BBC
https://www.reuters.com/article/us-...uggle-to-get-off-ground-idUSBRE90L0FS20130122
In dit artikel van Reuters worden verschillende initiatieven genoemd:
Chechie - Slowakije
Nederland - Belgie
Balkan League
Schotland - Engeland
CIS league (Rusland, Oekraine, Wit-rusland, Armenie en Azerbaijan)
Atlantic League
 
Laatst bewerkt:
Als er een competitie komt voor europese topploegen hebben nederlandse clubs daarin niets te zoeken. Als er een competie komt waarin de helft van de nederlandse eredivisie een kans maakt om in de bovenste regionen te eindigen (BeNeLiga) stelt die competie financieel/sportief dus nauwelijks meer voor de dan huidige opzet. Clubs als Groningen en Heerenveen (prachtige derby) en hun fans zullen flink benadeld worden met de extra reistijd. Ik zie niet in hoeverre het een probleem oplost. De kwaliteit en financien zullen er vast in de vooraf uitgetekende plannen beter uitkomen, maar in de praktijk verwacht ik dat deze dromen niet uit zullen komen.

Daarbij, wat doe je met de nummer 10-18 van NL en de nummers 8-16 van belgie als de competities samengaan? Wie betaald er dan om de wedstrijd Emmen-Maasland beveren te kijken (in BeNeLiga C, op Ziggo kanaal 12 te ontvangen voor 40 euro de maand? Laat staan, wie reist er dan nog als uitsupporter mee?

Het alternatief is alle clubs op een grote hoop en indelen in europese competies A-Z met een promotie/degradatie regeling. Dan moeten we er alleen wel vrede mee hebben dat PSV middenmoot van de F competie als doelstelling heeft en dat er om de twee weken in steden als Kiev of Instanbul word gevoetbalt, met vrijwel uitsluitend thuispubliek.

Mijn mening is vooralsnog dat ik de meerwaarde niet (h)erken in het opheffen van de landscompetitie.
 
Laatst bewerkt:
Tussen de nadelen (of juist een voordeel voor ons) mis ik de reistijd bij uitwedstrijden. Clubs uit België zitten er denk ik niet op de wachten om met de bus naar Heerenveen te gaan.
 
Tussen de nadelen (of juist een voordeel voor ons) mis ik de reistijd bij uitwedstrijden. Clubs uit België zitten er denk ik niet op de wachten om met de bus naar Heerenveen te gaan.

Nee, clubs uit Sittard zitten daar wel op te wachten. :fear: Dat is typisch Nederlands denken. Er is ook een Duitse competitie, waar clubs uit München naar Hamburg moesten (;)) Of Spanje waar Sevilla naar Barcelona moet. Zo'n affiche PSV-Club Brugge is toch veel aantrekkelijker dan Excelsior-PSV in dat amateurvoetbal"stadion"
Wat dat betreft is zo'n Atlantic League niet zo slecht, waarbij alleen een beperkt aantal clubs uit een land meedoen. Kan Heerenveen nog steeds tegen Groningen spelen. En dan zijn wij verlost van Roda, Willem II, Heerenveen en NAC. :maniac:
 
Clubs als Groningen en Heerenveen (prachtige derby) en hun fans zullen flink benadeld worden met de extra reistijd. Ik zie niet in hoeverre het een probleem oplost. De kwaliteit en financien zullen er vast in de vooraf uitgetekende plannen beter uitkomen, maar in de praktijk verwacht ik dat deze dromen in de praktijk niet uit zullen komen.
en
Tussen de nadelen (of juist een voordeel voor ons) mis ik de reistijd bij uitwedstrijden. Clubs uit België zitten er denk ik niet op de wachten om met de bus naar Heerenveen te gaan.
Frankrijk en Duitsland zijn ook groot en reizen is geen reden om niet mee te doen aan een competitie. Verder is Antwerpen of Brussel niet veel verder voor de meeste clubs dan Groningen of Maastricht. Vind ik dus geen argument.

Daarbij, wat doe je met de nummer 10-18 van NL en de nummers 8-16 van belgie als de competities samengaan? Wie betaald er dan om de wedstrijd Emmen-Maasland beveren te kijken (in BeNeliga C, op Ziggo kanaal 12 te ontvangen voor 40 euro de maand?
Ik ga er vanuit dat de BeNeliga bovenop het huidige structuur komt. Met andere woorden, de resterende clubs die geen deel uitmaken aan de BeNeliga (bijvoorbeeld Emmen en Maasland Beveren) alleen in een eigen nationale competitie spelen. De eredivisie blijft dus bestaan en zal uit Nederlandse (B) clubs blijven bestaan. Net als de Belgische hoofdklasse uit Belgische ploegen zal blijven bestaan.

Met andere woorden, alles schuift wat op:
Bijna 1/2 clubs Eredivisie --> Beneliga
Bijna 1/2 clubs Eerste divisie --> Eredivisie
Bijna 1/2 clubs Tweede divisie --> Eerste divisie
 
Laatst bewerkt:
Zo'n BeNeLiga is precies hetgeen wat wij verafschuwen, de grotere clubs nog groter maken met puur als pure doel commercie.

Vraag je eens af waarom een Porto, Benfica en Sporting wel meedoen in de top terwijl ze in een bagger competitie spelen of wat denk je van Basel? Ik geloof namelijk niet dat Moreirense - CD Fereinse een wedstrijd is waar de gemiddelde voetbalkijker even lekker voor gaat zitten. We zijn veel te veel bezig met competitie opzet geneuzel terwijl daar heel het probleem naar mijn idee niet ligt, dat ligt meer aan bij het feit dat de gehele KNVB niet in de spiegel durft te kijken en vaak maar aan paar doden paarden blijft trekken. Want zodra Koeman weg is zetten ze nog liever Dickie voor de groep dan dat ze eens echt lef tonen en misschien zelfs wel met een Duitser aan komen zetten. We zijn veel te veel bezig met randzaken. Al is er een randzaak die wel afgeschaft mag worden, dat plastic. Al las ik dat ook dat plan weer in de ijskast is gezet, zal meneertje Smit van Plastic Vereniging Almelo wel weer een aandeel in hebben gehad.
 
Frankrijk en Duitsland zijn ook groot en reizen is geen reden om niet mee te doen aan een competitie. Verder is Antwerpen of Brussel niet veel verder voor de meeste clubs dan Groningen of Maastricht. Vind ik dus geen argument.

Dat ze het elders in Europa wel doen is ook geen tegenargument. Het gaat erom wat wij (en zij) vinden en willen doen.
 
Dat ze het elders in Europa wel doen is ook geen tegenargument. Het gaat erom wat wij (en zij) vinden en willen doen.
Vind je het tweede deel van het argument niet valide?

"Verder is Antwerpen of Brussel niet veel verder voor de meeste clubs dan Groningen of Maastricht."
 
Zo'n BeNeLiga is precies hetgeen wat wij verafschuwen, de grotere clubs nog groter maken met puur als pure doel commercie.

Vraag je eens af waarom een Porto, Benfica en Sporting wel meedoen in de top terwijl ze in een bagger competitie spelen of wat denk je van Basel? Ik geloof namelijk niet dat Moreirense - CD Fereinse een wedstrijd is waar de gemiddelde voetbalkijker even lekker voor gaat zitten. We zijn veel te veel bezig met competitie opzet geneuzel terwijl daar heel het probleem naar mijn idee niet ligt, dat ligt meer aan bij het feit dat de gehele KNVB niet in de spiegel durft te kijken en vaak maar aan paar doden paarden blijft trekken. Want zodra Koeman weg is zetten ze nog liever Dickie voor de groep dan dat ze eens echt lef tonen en misschien zelfs wel met een Duitser aan komen zetten. We zijn veel te veel bezig met randzaken. Al is er een randzaak die wel afgeschaft mag worden, dat plastic. Al las ik dat ook dat plan weer in de ijskast is gezet, zal meneertje Smit van Plastic Vereniging Almelo wel weer een aandeel in hebben gehad.

Mwa. Ik denk eerder dat we eens goed in de spiegel moeten kijken en stellen dat wij gewoon geen voetballand zijn. Punt uit. Als je ziet hoe leeg het uitvak jaarlijks in Eindhoven is, weet je genoeg. De meeste stadions zijn iedere wedstrijd niet eens uitverkocht. Men komt en gaat alleen voor en na de wedstrijd. Stadions zijn gevuld met veelal bioscooppubliek. Een derby stelt hier niets meer voor dan een extra spandoekje voorafgaand de wedstrijd. Kortom, voetbal leeft niet onder het volk.

Natuurlijk denk ik niet dat wij zouden meedraaien in de top van Europa als voetbal meer zou leven in ons land, maar naar mijn mening maken supporters de club en niet andersom. Dat is in mijn ogen de basis van het voetbal.

En dan zie je die play offs en dan kan het wel. Dan denk ik, waarom kan dat niet een seizoen lang zo?
 
Vind je het tweede deel van het argument niet valide?

"Verder is Antwerpen of Brussel niet veel verder voor de meeste clubs dan Groningen of Maastricht."

Jawel, maar ik zet mijn vraagtekens bij het volgende: Welk vervoersmiddel gebruiken ze voornamelijk? Wat is de gemiddelde reistijd in België? Zit het noorden te wachten op meer zuiderlijke clubs?

Heerenveen heeft nl. geen station, van Groningen weet ik het niet, maar ik dacht dat we daar ook altijd met de bus naartoe gingen. Als de gemiddelde uitsupporter maar 1 uur aan reistijd voor lief neemt, daalt het aantal uitsupporters. Heerenveen en Groningen komen maar met ong. 50-100 supporters naar Eindhoven. Zij zitten er denk ik niet op te wachten als we dan +8 Belgische ploegen erbij doen.

Ik weet niet welk vervoersmiddel ze in Duitsland en Frankrijk gebruiken enz. maar feit is wel dat het daar een gewoonte is en hier niet.
 
Ze kunnen ook de Eredivisie van 18 clubs vervangen door 2 divisies van 10 clubs en die 4 x tegen elkaar laten spelen in een dubbele competitie.
Dan speelt iedere club 36 wedstrijden. De bovenste 4 clubs plaatsen zich voor de voorrondes van de Europese wedstrijden en de onderste 2 clubs degraderen en maken plaats voor de 2 bovenste teams uit de lagere divisie van 10 clubs.
 
Ze kunnen ook de Eredivisie van 18 clubs vervangen door 2 divisies van 10 clubs en die 4 x tegen elkaar laten spelen in een dubbele competitie.
Dan speelt iedere club 36 wedstrijden. De bovenste 4 clubs plaatsen zich voor de voorrondes van de Europese wedstrijden en de onderste 2 clubs degraderen en maken plaats voor de 2 bovenste teams uit de lagere divisie van 10 clubs.

Soort van Eredivisie I en Eredivisie II?
 
Mwa. Ik denk eerder dat we eens goed in de spiegel moeten kijken en stellen dat wij gewoon geen voetballand zijn. Punt uit. Als je ziet hoe leeg het uitvak jaarlijks in Eindhoven is, weet je genoeg. De meeste stadions zijn iedere wedstrijd niet eens uitverkocht. Men komt en gaat alleen voor en na de wedstrijd. Stadions zijn gevuld met veelal bioscooppubliek. Een derby stelt hier niets meer voor dan een extra spandoekje voorafgaand de wedstrijd. Kortom, voetbal leeft niet onder het volk.

Natuurlijk denk ik niet dat wij zouden meedraaien in de top van Europa als voetbal meer zou leven in ons land, maar naar mijn mening maken supporters de club en niet andersom. Dat is in mijn ogen de basis van het voetbal.

En dan zie je die play offs en dan kan het wel. Dan denk ik, waarom kan dat niet een seizoen lang zo?

Stop, hier ben ik het totaal niet mee eens. Voetbal leeft niet in Nederland? Dat is naar mijn mening echt niet waar.
Elke stad, elke dorp, elk gehucht in Nederland heeft een voetbalclub in Nederland. Met 1,2 miljoen actieve leden is voetbal met afstand de meest populairste sport van het land. Kranten, tv, radio, social media gaan vooral over voetbal. De disccusie's op school en werk gaan vaak over voetbal. Als Nederland zich wel plaatst voor een EK of WK staat heel Nederland op z'n kop voor een paar voetbalwedstrijden.

Ja er zijn landen waar het nog maar leeft (zoals Brazilië). Maar in Nederland leeft voetbal zeker.
 
Stop, hier ben ik het totaal niet mee eens. Voetbal leeft niet in Nederland? Dat is naar mijn mening echt niet waar.
Elke stad, elke dorp, elk gehucht in Nederland heeft een voetbalclub in Nederland. Met 1,2 miljoen actieve leden is voetbal met afstand de meest populairste sport van het land. Kranten, tv, radio, social media gaan vooral over voetbal. De disccusie's op school en werk gaan vaak over voetbal. Als Nederland zich wel plaatst voor een EK of WK staat heel Nederland op z'n kop voor een paar voetbalwedstrijden.

Ja er zijn landen waar het nog maar leeft (zoals Brazilië). Maar in Nederland leeft voetbal zeker.

Als je uitrekend wat n nederlander gemiddeld uitgeeft (tijd en geld) aan t volgen van de nationale competitie dan is dat niet heel hoog vrees ik. Daarnaast zijn we maar met weinig (relatief) en het aantal buitenlanders dat eredivisie kijkt is klein, zeker als je t afzet tegen t totaal dat kijkt naar de Duitse, Engelse, Spaanse, Italiaanse of zelfs de Turkse competitie.
 
Zo'n BeNeLiga is precies hetgeen wat wij verafschuwen, de grotere clubs nog groter maken met puur als pure doel commercie.

Vraag je eens af waarom een Porto, Benfica en Sporting wel meedoen in de top terwijl ze in een bagger competitie spelen of wat denk je van Basel? Ik geloof namelijk niet dat Moreirense - CD Fereinse een wedstrijd is waar de gemiddelde voetbalkijker even lekker voor gaat zitten. We zijn veel te veel bezig met competitie opzet geneuzel terwijl daar heel het probleem naar mijn idee niet ligt, dat ligt meer aan bij het feit dat de gehele KNVB niet in de spiegel durft te kijken en vaak maar aan paar doden paarden blijft trekken. Want zodra Koeman weg is zetten ze nog liever Dickie voor de groep dan dat ze eens echt lef tonen en misschien zelfs wel met een Duitser aan komen zetten. We zijn veel te veel bezig met randzaken. Al is er een randzaak die wel afgeschaft mag worden, dat plastic. Al las ik dat ook dat plan weer in de ijskast is gezet, zal meneertje Smit van Plastic Vereniging Almelo wel weer een aandeel in hebben gehad.
Idd. Kijk wie de bazen zijn op dit moment bij de KNVB. Daar waar de Duitsers jongens als Bierhoff als het gezicht van hun bond hebben gekozen , zitten wij hier met Jan Smit, Han Berge en Erik Gudde....
NL moet weten dat:
Het zoals vroeger moet scouten en opleiden op techniek, creativiteit en spelinzicht;
Dat Ajax, PSV, en Feyenoord hun grootste talenten niet meer kunnen behouden en opleiden en dat ze daarna ergens bij Sunderland of zo aan de slag gaan
En dat de clubs af moeten van hun rigide methodieken en oog houden voor de ontwikkeling van dat ene grote talent dat wel eens niet overspeelt, de bal niet afgeeft en creatief is en lef heeft. Kappen met dat collectieve en het winnen van de kampioenschappen in de jeugd tot een doel maken.
We hebben veel fundamentelere problemen op dit moment dan een symptomen bestrijding zoals andere opzet van de competitie etc.
 
Ja er zijn landen waar het nog maar leeft (zoals Brazilië). Maar in Nederland leeft voetbal zeker.

Muisstille uitvakken, supporters die hun eigen spelers uitfluiten en etalagepoppen op Oost. Kijk naar de ambiance in Nederland en vergelijk dat met een dagje voetbal in Duitsland. Voetbal en de club zit daar in je bloed.

Het voetbal leeft (misschien) in een algemenere en meer maatschappelijke manier wel in Nederland, maar dat was niet echt waar ik op doelde... :speechless:
 
Terug
Bovenaan Onderaan