Binnenlandse Politiek

Kwam dit tegen op Feesboek, maar misschien een goeie voor jou om op te kauwen:

Racisme is in essentie dat je individuele (karakter)eigenschappen op groepen gaat toepassen. Dus dat je de handelingen van een individu betrekt op die groep. Vaak gaat het daarbij om negatieve stereotypen over ‘de ander’. Weer een Nederlander opgepakt voor kinderporno? Alle Nederlanders zijn pedofielen! Een Marokkaan steelt iets? Zie je wel, het zijn allemaal dieven!

Deze manier van denken is niet alleen inhoudelijk fout maar leidt vaak ook tot discriminatie, uitsluiting en wantrouwen. Daar zitten we als maatschappij niet op te wachten.

Gisteravond waren er na de voetbalwedstrijd tussen Belgie en Marokko in diverse grote steden rellen. Daarover kunnen we kort zijn: walgelijk, onverdedigbaar, crimineel. Iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten wordt hopelijk geidentificeerd en vervolgd. Omdat ik vermoed dat hierover consensus is laat ik dit aspect even voor wat het is.

Ik zag meerdere mensen ook op basis van de islam het gedrag veroordelen. Dat is mijns inziens correct. We dienen als moslims op te roepen tot het goede en het slechte verwerpen.

Opmerkelijk vond ik dat sommige hierover spraken in een context die ging over racisme, bijvoorbeeld door te zeggen: “Als jullie je zo gedragen, dan worden mensen inderdaad racistisch” (of woorden van dergelijke strekking). Dit is een reflex die we vaken zien. Als je behoort tot een groep die vaak racistisch wordt bejegend hoop je dat anderen in die groep zich niet misdragen zodat niet opnieuw de totale groep racistisch wordt bejegend.

Maar de aanleiding van racisme zijn niet de misdragingen van enkele individuen binnen een groep. De aanleiding is dat mensen die al racistisch denken die misdragingen niet relateren aan die individuele personen maar aan de totale groep. Mensen die zo denken worden dus niet racistisch door wat er is gebeurd, hun denken is al racistisch voor er ook maar een persoon ging rellen.

Als wij zien dat individuen uit een groep die racistisch wordt bejegend slechte daden doen, natuurlijk moeten we dan die slechte daden van die daders afkeuren. Net zoals we dat doen als het komt vanuit individuen uit een groep die doorgaans niet racistisch wordt bejegend. Oftewel: je moet slechte daden altijd afkeuren, ongeacht vanuit wie het komt.

Maar als we tegen mensen zeggen “door jullie handelingen voeden jullie racisme” dan nemen wij in onze benadering het racistische frame over. We zien de daders dan niet als individuen maar als onderdeel van een groep. Onbedoeld internaliseren we dan het racistische frame en nemen we de wens om vooroordelen niet te bevestigen als uitgangspunt in onze kritiek. Maar de denkwijze dat alle individuen binnen een groep de vooroordelen over die groep niet moeten bevestigen is niet alleen in zichzelf weer het reduceren van individuen tot een groep, het is ook utopisch. De enige manier waarop – in dit geval – Marokkanen de vooroordelen van racisten niet bevestigen is als ieder individu een perfecte foutloze modelburger zou zijn. Dat bestaat niet, geen enkele groep is zo. En laten we eerlijk zijn, dan nog houdt je “ze pikken onze banen” en “ze stelen onze vrouwen” als kritiek.

Het middel tegen racisme is niet dat degene die racistisch worden bejegend zich anders gaan gedragen. Het middel tegen racisme is dat diegene die racistisch denkt anders gaat denken. Een wereld zonder racisme is ook utopisch maar de praktijk kan wel beter zijn dan die nu is. Het internaliseren van een verkeerd frame zal daar helaas niet aan bijdragen. Het is ook een verkeerd signaal aan de daders: zij moeten juist als een individu die zelf heeft gekozen om slecht gedrag te vertonen aangesproken worden op zijn individuele verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Laten we hopen dat dit ook gebeurt.


Goed verhaal! Het zou echt winst zijn als we rellende - in dit geval - Mocro's aanspreken op hun asociaal gedrag, en niet op hun achtergrond. Het eerste is méér dan genoeg, en bovendien iets waar iedereen die niet mee relt zich ik kan vinden.
 
Omdat het bepaald voor welk land je mag uitkomen in de wereld, dus het is daarmee ook een verklaring wie je bent. Voor mij zijn mensen die voor het Marrokaanse elftal uitkomen terwijl ze opgegroeid zijn in allerlei andere landen een uitwas van het feit dat ze hun paspoort niet kwijt raken van het land waar ooit iemand vandaan is gekomen.

Zo noemden we ooit ons eigen nederlands elftal suriname 2, omdat ze zoveel Surinaamse spelers voor Nederland uit kwamen. Beetje hetzelfde laken een pak, het geeft mij een stuk minder verbinding met het Nederlands elftal als we volgend jaar ineens 8 Surinaamse spelers hebben omdat ze toevallig ook een Nederlands paspoort mogen aanvragen en dus zichzelf kunnen profileren op een hoger niveau.



Ik ben wel degelijk van mening dat wanneer je ervoor kiest uit te komen voor een ander land, je de Nederlandse nationaliteit maar dient op te geven. Je kiest met je hart voor een ander land, dus wat is Nederland dan nog voor je. Zoals ene Bart Veldkamp ooit belg werdt uit liefde voor het schaatsen.

Weet je, ik kan best invoelen dat je je minder identificeert met Oranje als daar voornamelijk donkere spelers in staan. Ik kan me ook makkelijker identificeren met Frenkie dan met Memphis.
Maar eigenlijk zou je daarmee ook begrip moeten hebben voor hoe moeilijk het is voor mensen met een 'andere' culturele achtergrond om bij de 'witte' cultuur te horen, uit te komen of te juichen voor Oranje etc. Mensen houden gewoon graag vast aan wat ze kennen. En dat is niet eens uit 'loyaliteit' - eigenlijk begint daar al het frame. Het is gewoon de vertrouwdheid: de geuren en kleuren die je gewend bent, de gewoonten, smaken etc.
Ik denk dat we - zoals @Retro hier boven zegt - ons bewust moeten worden van onze eigen frames, en beetje gevoelig moeten zijn voor die van anderen. Niemand houdt ervan om gereduceerd te worden tot een 'cultuur' of een 'groep', en tegelijkertijd vindt niemand het leuk als je helemaal geen rekening houdt met een culturele eigenheid. Daar tussen moeten we leren balanceren.

Ik zou het zelf overigens óók niet meer prettig vinden als Oranje alleen maar uit witte spelers zou bestaan. Ik.zou me daar echt ongemakkelijk bij voelen, gek of niet. Ik zou het ook echt een verlies vinden als op dit forum alleen maar witte psv-supporters zouden zijn.
 
Ik denk aan nog één dingetje... Zo veel gaat goed, mensen, in onze diverse samenleving. Je kunt zeggen wat je wil, maar in plusminus een halve eeuw hebben we hier een bruisende, welvarende en voor de meesten best prettige samenleving opgebouwd, met al die verschillende culturen en geloven. Ik zie het hier in Rotterdam, waar je écht wel.wordt geconfronteerd met de schaduwzijden - van gewelddadige gangs tot racistische politie. Toch is het écht een leuke stad - mede door die veelheid aan culturen.

Ik wil beslist niet de ogen sluiten voor de mindere kanten - ben zelf ook wel uitgescholden door een groepje zwarte mannen. Maar ik denk wel soms, als er weer eens een rel is: we laten ons ook wel enorm opfokken.
Ik zie de grote bedreiging van onze samenleving veel meer komen uit doorgeschoten neoliberalisme, groeiende ongelijkheid, klimaatramp, etc. Nog los van oorlog en pandemie... We zouden daarin eensgezind moeten zijn, maar laten ons tegen elkaar uitspelen.

Daarom ook: I love PSV forum
 
Marokkaan spreekt rellende Mocro's aan https://www.dumpert.nl/item/100047350_78efdc29

Goed zo, mannetje, dat de etter van binnenuit maar uitgehold en weggesneden moge worden.

(Ik had hier nog wat getypt over politiek en andere zwijgende hypocrieten, maar ik heb het uitgegumd.)

Hier spreekt een Marokkaan een Nederlandse complotdenker aan die Marokkaanse jongeren opriep om de auto te kantelen tijdens de rellen. Wil jij je opwerpen om dit stukje etter weg te snijden? Of werkt het alleen één kant op?

 
Het filmpje waarnaar verwezen wordt in nrc artikel is wat ik net gepost heb.

En die twee mocro's die boos reageren naar landgenoten - hoe goed bedoeld ook - bevestigen juist het racistische frame.
Vind ik ook. Zoeken naar Marokkanen die exemplarisch goed gedrag vertonen om een statement te maken. Is allemaal niet nodig.
 
Het filmpje waarnaar verwezen wordt in nrc artikel is wat ik net gepost heb.

En die twee mocro's die boos reageren naar landgenoten - hoe goed bedoeld ook - bevestigen juist het racistische frame.
Ja, ik ben het daar mee eens - tegelijkertijd snap ik het ook wel weer. Het is een val waar je als Mocro maar moeilijk uit komt. Het zou mooi zijn als alle Nederlanders zouden zeggen dat pestjochies en voetbalrellen van alle tijden zijn (weet ik ook als Rotterdammer) om de last van die Mocrovaders een beetje weg te halen.
 
Soms is het goed om uit te zoomen om te beseffen hoe goed het eigenlijk gaat. Als je nagaat dat op microniveau in een gezin met broers en zussen (en alles ertussen in moet je tegenwoordig erbij zeggen) altijd wel heibel is dan is het een wonder dat op macro niveau zoveel verschillende culturen in een land samenleven. Er zijn veel landen in de geschiedenis geweest met burgeroorlogen die dezelfde cultuur deelden.

Ik ben wel hoopvol gestemd over de toekomst van Nederland. Er wordt enorm onderschat wat er qua integratie is bereikt in slechts twee generaties. Het opleidingsniveau tussen meiden met Marokkaanse achtergrond en autochtone achtergrond is geheel verdwenen. En er zal altijd wel heibel blijven zoals in elke familie. En dat is wat uiteindelijk zijn.

Hoe grote bek mocro's ook hebben over Nederland, uiteindelijk houdt niemand het langer dan 4 weken in Marokko vol zonder enorme heimwee naar Nederland. Daat beetje mocro cultuur wat er nog van over is wordt gecultiveerd maar geloof mij dat onder die petjes en bontkraagjes de grootste kaaskoppen zitten die er zijn.
 
Ja, ik ben het daar mee eens - tegelijkertijd snap ik het ook wel weer. Het is een val waar je als Mocro maar moeilijk uit komt. Het zou mooi zijn als alle Nederlanders zouden zeggen dat pestjochies en voetbalrellen van alle tijden zijn (weet ik ook als Rotterdammer) om de last van die Mocrovaders een beetje weg te halen.

Eens, maar dat doen we toch ook? Zodra er ergens weer voetbalrellen uitbreken, wordt het gajes meteen veroordeeld.
 
Lees nu de verschillende reacties. Kan niet iedereen quoten.

Ik ben al een tijd geleden gestopt om de hele tijd verantwoording af te leggen op gedrag van anderen. Of het nou deze rellende kanslozen zijn of de mocro maffia of de zoveelste bontkraag op Opsporing Verzocht. Dat zijn hun eigen domme beslissingen en keuzes die ze maken. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor.. niet ik.. niet jij.. niet wij... dat zijn zij zelf. Oppakken en laat het recht maar zijn werk doen. Betekent natuurlijk niet dat ik er erg van baal dat er kennelijk zoveel woede en "schijt aan" mentaliteit in die mensen zit en dat ze het nodig vinden dit te doen. Schandalig.
 
Lees nu de verschillende reacties. Kan niet iedereen quoten.

Ik ben al een tijd geleden gestopt om de hele tijd verantwoording af te leggen op gedrag van anderen. Of het nou deze rellende kanslozen zijn of de mocro maffia of de zoveelste bontkraag op Opsporing Verzocht. Dat zijn hun eigen domme beslissingen en keuzes die ze maken. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor.. niet ik.. niet jij.. niet wij... dat zijn zij zelf. Oppakken en laat het recht maar zijn werk doen. Betekent natuurlijk niet dat ik er erg van baal dat er kennelijk zoveel woede en "schijt aan" mentaliteit in die mensen zit en dat ze het nodig vinden dit te doen. Schandalig.

Helemaal eens, Berber.
 
Lees nu de verschillende reacties. Kan niet iedereen quoten.

Ik ben al een tijd geleden gestopt om de hele tijd verantwoording af te leggen op gedrag van anderen. Of het nou deze rellende kanslozen zijn of de mocro maffia of de zoveelste bontkraag op Opsporing Verzocht. Dat zijn hun eigen domme beslissingen en keuzes die ze maken. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor.. niet ik.. niet jij.. niet wij... dat zijn zij zelf. Oppakken en laat het recht maar zijn werk doen. Betekent natuurlijk niet dat ik er erg van baal dat er kennelijk zoveel woede en "schijt aan" mentaliteit in die mensen zit en dat ze het nodig vinden dit te doen. Schandalig.
De pit bulls zijn het met je eens. Die worden ook scheef aangekeken wanneer een soortgenoot iemand dood heeft gebeten.
 

Ook prima.

Het moet echt van binnenuit komen.
Ik hanteer hier hetzelfde principe als (destijds) bij Ajax. Overmars, de geuzennaam Joden, het gedrag op het veld vorig seizoen, Promes en ik vergeet er een paar moet be- en veroordeeld worden door Ajax, de Ajaxfans en de Ajaxmedia.

Toen kreeg ik hier hoon.

Onbegrijpelijk, maar ik snap het ergens wel, omdat het schijnbaar schoolmeesterachtig klinkt, wanneer iemand dat van buitenaf zegt.

Maar voor degene die dat vonden/ervaren, dan snap je gewoon niet waar ik voor sta qua normen en waarden. Ik heb de reacties op mijn posts daarom ook niet gelezen. Omdat het namelijk mijn mening niet zal veranderen.

Wonden (ja, auto’s in brand steken, vind ik ziek) moeten opengesneden worden, benoemd worden en niet beplakt worden met een mickey mousepleister.

Ik vind daarom die meneer in Brussel en deze bondscoach prima, en Aboutaleb best wel teleurstellend in deze. Maar misschien komt dat nog, want ik heb hem wel hoog zitten.
 
Ik denk aan nog één dingetje... Zo veel gaat goed, mensen, in onze diverse samenleving. Je kunt zeggen wat je wil, maar in plusminus een halve eeuw hebben we hier een bruisende, welvarende en voor de meesten best prettige samenleving opgebouwd, met al die verschillende culturen en geloven. Ik zie het hier in Rotterdam, waar je écht wel.wordt geconfronteerd met de schaduwzijden - van gewelddadige gangs tot racistische politie. Toch is het écht een leuke stad - mede door die veelheid aan culturen.

Ik wil beslist niet de ogen sluiten voor de mindere kanten - ben zelf ook wel uitgescholden door een groepje zwarte mannen. Maar ik denk wel soms, als er weer eens een rel is: we laten ons ook wel enorm opfokken.
Ik zie de grote bedreiging van onze samenleving veel meer komen uit doorgeschoten neoliberalisme, groeiende ongelijkheid, klimaatramp, etc. Nog los van oorlog en pandemie... We zouden daarin eensgezind moeten zijn, maar laten ons tegen elkaar uitspelen.

Daarom ook: I love PSV forum
Historici verwachten dat men over driehonderd waarschijnlijk twee aspecten uit de recente historie belangrijk vindt:
De industriële revolutie en overbevolking: beiden mogelijk resulterend in klimaatrampen.
 
Historici verwachten dat men over driehonderd waarschijnlijk twee aspecten uit de recente historie belangrijk vindt:
De industriële revolutie en overbevolking: beiden mogelijk resulterend in klimaatrampen.
Zou best eens kunnen kloppen.
Tenzij de ramp zodanig is geweest dat er in het jaar 2322 geen "men" meer rondloopt op deze aardbol.:unsure:
 
Ah, kijk aan. Er begint wat te bewegen. Radio 1 over anti-semitisme. Gert Jan Segers versus interviewster.
‘Maar het gaat toch vooral om Ajax in deze, meneer Segers?’
Hij wilde het nog even algemeniseren tot de gehele voetbalcultuur. Toen ze de vraag min of meer herhaalde, gaf hij toe dat Ajax niets met Joden te maken heeft en ze daar vanaf moeten!!!!

Hear hear!!!

Het was bijna een bijzin om in te leiden dat de andere clubs toch meer/weer de schuld hebben.
Helaas, maar het begin is er.

Overigens hebben de spreekkoren uiteraard niets met anti-semitisme te maken, maar alles met de rivaliteit onderling, dus als Ajax een andere geuzennaam gaat gebruiken, is het spanningsveld niet weg, dus uitsupporters weren lijkt me verder prima tussen de grote clubs onderling.
 
Terug
Bovenaan Onderaan